TCMH 0450 TRICOR flowmeter waterstofmetingen

Gepubliceerd op / TCMH 0450 TRICOR flowmeter waterstofmetingen

Auto’s die stiller, schoner en klimaat bewuster rijden worden steeds populairder. Naast de bekende elektrische auto kun je ook rijden op waterstof. Om deze hybride auto’s te voorzien van waterstof neemt de behoefte aan tankstations waar deze schone brandstof afgenomen kan worden toe. KEM Kueppers ontwikkelde de eerste flowmeter om de stroommeting nauwkeurig te kunnen meten. Een meting die zeer belangrijk is bij het afnemen van waterstof.

Complexiteit van van waterstof

Voor het omzetten van waterstof in energie is een brandstofcel nodig. In deze cel reageert waterstof met zuurstof en komt er stoom en elektriciteit vrij. Met de vrijgekomen elektriciteit kan de motor van een voertuig aangedreven worden. De stroom wordt als waterdamp afgevoerd. Waterstof heeft bij een normale temperatuur en druk een lage energiedichtheid. Daarom worden hele hoge drukken gebruikt om de gewenst energiedichtheid te bereiken die nodig is om een voertuig in beweging te krijgen. Om de monitoren of waterstof de juiste druk heeft, is een nauwkeurige stroommeting erg belangrijk.

De TCMH is de eerste flowopnemer ter wereld die een MI-002/OIML137 certificaat heeft voor waterstofafname applicaties

Nauwkeurige metingen bij het tanken van waterstof

KEM Kueppers, Duitse specialist op het gebied van flowmeting techniek en kalibratie, heeft een massaflowmeter ontwikkeld, de TCMH 0450 TRICOR flowmeter. Deze meter is speciaal ontwikkeld voor zeer veeleisende toepassingen, functioneert bij een werkdruk van 1.050 bar en bevat een geïntegreerde druk- en temperatuurcompensatie over het hele druk- en temperatuurbereik. Hierdoor kan de meter ingezet worden op o.a. tankstations, waar het zeer nauwkeurige metingen kan realiseren tijdens het tanken van waterstof.

Om te voorkomen dat het materiaal van de meter achteruit gaat, is er gekozen voor stalen buizen van  Sandvik@ Alloy HP160. Deze buizen hebben een hoge drukbestendigheid door het zeer gladde binnen oppervlak. Nauwkeurigheden van ±0,5% van de meetwaarde kunnen gerealiseerd worden en heeft een uitgang van 4 … 20mA of pulsen.

ATEX, IECEx en cCSAus gecertificeerd

Post onderwerpen

Waterstofmeting