Vertragingskasten Apex Dynamics voldoen aan de ATEX richtlijn

De ATEX richtlijn is er voor explosiegevaarlijke omgevingen. Deze Europese richtlijn heeft als doel om een geharmoniseerde veiligheidsnorm te creëren voor de omgevingen in alle Europese lidstaten. Handig, maar uit de dagelijkse praktijk blijkt dat er nogal eens vragen ontstaan over het plaatsen of integreren van producten in een lijn of machine, in het geval van Apex Dynamics een planetaire vertragingskast, in een explosiegevaarlijke omgeving. Met dit artikel rekent Apex Dynamics voor eens en altijd af met die onzekerheid en geven ze een definitief antwoord op de vraag: Kan ik een planetaire vertragingskast van Apex Dynamics gebruiken in een productielijn of machine die opereert in een omgeving die onder de ATEX regelgeving valt?

Waar gaat de ATEX Regelgeving over?

Voor de volledigheid staan we eerst stil bij wat nou precies een ATEX (ATmosphères EXplosibles) omgeving is. Dit zijn omgevingen waarin sprake is van een explosieve, ontvlambare, atmosfeer waar bijvoorbeeld gassen, dampen of stoffen te vinden zijn. Voorbeelden van dergelijke omgevingen zijn drukkerijen, voedingsmiddelen productie, hout of andere organische verwerking, auto-spuithallen en niet in de laatste plaats natuurlijk de petrochemische industrie. De twee ATEX normen, ATEX 95 (94/9/EC) en ATEX 137 (99/92/EC), bespreken respectievelijk de gebruikte apparatuur en de gebruikersveiligheid. De nieuwste versie van deze richtlijn (ATEX 2014/34/EU) is vorig jaar maart gepubliceerd door het Europees Parlement en is vanaf 20 april 2016 over de hele EU verplicht. Apex Dynamics loopt harder, ook als het gaat om het geven van duidelijkheid over het gebruik van een Apex Dynamics planetaire vertragingskast in een ATEX omgeving.

Sira keurt Apex Dynamics producten goed voor gebruik in ATEX omgevingen

Apex Dynamics heeft onlangs SIRA (onderdeel van de CSA Group) gevraagd om uit te zoeken en te beoordelen hoe het zit met het toepassen van  een Apex Dynamics rechte en haakse planetaire vertragingskast of haakse kegelwiel overbrengingen binnen een ATEX omgeving. Hierop kregen wij een positief en eenduidig antwoord: De producten van Apex Dynamics kunnen zonder uitzondering veilig toegepast worden in een ATEX omgeving.

Vertragingskast positie en de ATEX richtlijn

De ATEX Richtlijn deelt diverse producten en apparatuur in verschillende groepen, zones en categorieën. De planetaire vertragingskasten van Apex Dynamics wordt door ATEX ingedeeld als een ‘niet-elektrische apparatuur’, hierdoor belanden zij in de Groepen I en II, waardoor zij vanaf categorieën 2 en M2 kunnen worden toegepast.

Volgens de ATEX richtlijn is interne controle bij de productie van deze vertragingskasten daarom verplicht. Daarnaast dient het onderhouden en deponeren van technische documentatie bij een ‘notified bod’ verplicht. Voor meer informatie met betrekking tot de verschillende groepen van ATEX, klik dan hier. Conform de ATEX richtlijn heeft Apex Dynamics al haar processen ingericht en alle technische documentatie bij SIRA ondergebracht.

De door Apex Dynamics ontvangen “Declaration of Conformity” met het SIRA referentienummer 14XT329 verklaart dat alle ontwerpen, productie en inspectie van haar producten zoals beschreven in de verklaring voldoen aan de voorwaarden Annex VIII (EHSR) van ATEX Richtlijn 94/9/EC.

Planetaire vertragingskasten van Apex Dynamics conform de ATEX richtlijn

We gaan er vanuit dat nu ook duidelijk is geworden waarom u een planetaire of kegelwiel vertragingskast van Apex Dynamics uitstekend in kan zetten in uw machine of lijn die opereert in een ATEX-omgeving. Apex vertelt u graag persoonlijk meer over een aantal situaties waarin vertragingskasten van Apex Dynamics in ATEX omgevingen worden toegepast.

Post onderwerpen