Druksensor voor waterstof ontwikkeld door STS
Waarom is het meten van waterstof uitdagend? Dat wordt veroorzaak door de grootte van een waterstofatoom die, omdat deze zo klein is, gemakkelijk in vaste materialen kan doordringen. Voor dit probleem heeft STS een oplossing gevonden, de ATM druksensor met goudlaag. In tegenstelling tot druksensoren met bestaande uit bijvoorbeeld Titanium of Hastelloy, kan waterstof niet door goud heen en wordt de betrouwbaarheid van de waterstofmeting niet meer aangetast.
Waterstof en de eigenschappen
Een waterstofatoom is opgebouwd uit 1 proton in de kern en 1 elektron, dat om het proton heen beweegt. Het waterstofatoom is het meest voorkomende, lichtste en eenvoudigste element in het universum en omdat ze zo extreem klein zijn, kunnen ze gemakkelijk door dringen in vaste materialen. Dit proces heet diffunderen. De standaard drukopmeters zijn niet geschikt voor het meten van waterstofdruk. Dit komt doordat waterstof, ongeacht de dikte van de cel, uiteindelijk altijd zal binnendringen en zorgt voor afwijkingen in de meting of zelfs complete uitval.
Waterstof kennen we als chemisch element die uitgedrukt wordt met het symbool ‘H’
Waterstofmeting mogelijk met behulp van ATM druksensor
STS heeft voor dit probleem een oplossing, namelijk de ATM druksensor. In deze sensor is het membraan, die normaal gemaakt is van RVS316L, Titanium of Hastelloy, voorzien van een dunne goudlaag (ca. 1 micrometer). Waterstofatomen kunnen hier niet doorheen dringen en dit maakt dat waterstof de betrouwbaarheid van de meting niet kan beïnvloeden. De nieuwe druksensor van STS kan ingezet worden bij o.a. waterstoftankstations, motoren en de procesindustrie
Goud heeft een permeabiliteit die 10.000 keer lager is dan die van RVS en zorgt zodoende voor een veel betere bescherming tegen indringing
Het Zwitserse STS ontwikkelt en produceert drukmeetoplossingen sinds 1987. Om aan de hoge verwachtingen van haar klanten te blijven voldoen, werkt STS volgens drie principes: toewijding aan ontwikkeling, toewijding aan verbinding en toewijding aan vereenvoudiging.