Voorspellend onderhoud zonder hardware investering

Gepubliceerd op / Lenze
voorspellend onderhoud oplossing lenze

Continue monitoring oplossing van Lenze

Wat is het verschil tussen voorspellend onderhoud en continuous monitoring? Zijn de twee niet onlosmakelijk verbonden? Lenze legt meer nadruk op continue monitoring en geeft aan dat voorspellend onderhoud daar slechts een onderdeel van is. Een interessant, en in de markt ongewoon, standpunt dat het bedrijf onderhoud met een eenvoudige casus.

Voorspellend onderhoud | Predictive maintenance

Voorspellend onderhoud – predictive maintenance – en voorspellende modellen op basis van artificial intelligence zijn peilers van wat velen als de toekomst van de industrie zien. Door het voorspellen van de kans op falen van bijvoorbeeld een kritiek onderdeel is het mogelijk omĀ  dit voor te zijn. Zo kan onderhoud gepland worden en onverwachte stilstand voorkomen.

Continue monitoring | continuous monitoring

Een van de belangrijkste factoren voor voorspellend onderhoud is het continu monitoren van de conditie van machines en systemen. Continuous monitoring, zo schrijft Lenze, wordt dan ook praktisch als synoniem gebruikt voor predictive maintenance terwijl het twee afzonderlijke concepten zijn. Bij continuous monitoring gaat het namelijk om het verkrijgen van een dieper begrip van de machines, systemen en processen. Hierdoor is het mogelijk om niet alleen eerder maar ook een ander type afwijkingen te constateren.

Tandwielkast voorbeeld voorspellend onderhoud

Een mooi voorbeeld dat Lenze aanhaalt is dat van een tandwielkast.

Bij een voorspellend onderhoud oplossing wordt het onderdeel, in dit geval een tandwielkast, individueel gemonitord. De waardes die het systeem meet worden vergeleken met de toleranties van de tandwielkast. Valt de waarde (bijna) buiten de gewenste marge dan is onderhoud of vervanging gewenst.

Hebben we het over continue monitoring dan draait het om een bredere blik op het systeem. De software leert wat de bandbreedtes zijn voor het functioneren van bijvoorbeeld een hele machine en geeft aan wanneer dit buiten de verwachte waarden valt. Als er ineens significant meer trillingen gemeten wordt of de temperatuur stijgt dan kan dat duiden op een probleem en trekt het aan de bel. Dit kan in de praktijk eerder fouten en stilstand voorkomen omdat dit al gesignaleerd kan worden voordat buitensporige slijtage optreed.

Continue monitoring oplossing zonder extra hardware investering

Lenze geeft fabrikanten en OEM’s een brede keuze aan mogelijkheden. Het continue monitoring systeem van Lenze kan zonder aanvullende sensoren functioneren op basis van de al beschikbare informatie en sensoren. Natuurlijk is het systeem ook in de cloud te integreren maar er is ook een lokale oplossing beschikbaar.

Lenze

Lenze B.V.

Ploegweg 15
5232 BR 's-Hertogenbosch
Nederland