Zes voordelen van kunststof spuitgieten

Gepubliceerd op / Injectionpoint

Wil je weten of spuitgieten geschikt is voor de productie van jouw product? Spuitgieten is een productietechniek die veel bedrijven aanspreekt, omdat het de mogelijkheid biedt om duurzame, lichtgewicht producten in grote hoeveelheden te produceren. Dit artikel belicht de voordelen van spuitgieten, zodat je kunt bepalen of het de juiste keuze is voor jouw productieproces.

“Injection Point is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van technische spuitgietproducten, variërend van technisch complexe consumentenproducten tot medium-end onderdelen voor high-end eindproducten in sectoren zoals apparatenbouw en elektrotechnische industrie. Het bedrijf onderscheidt zich door de volledige controle over het productieproces, wat zorgt voor naadloze aansluiting van de verschillende onderdelen.”– Cristel Rijnen, Directeur Injection Point

 

Wanneer kies je voor spuitgieten?

Spuitgieten is een van de methoden om kunststofproducten te maken. Bij dit proces worden kunststofkorrels verhit en onder hoge druk in een matrijs gespoten om het gewenste product te vormen. Na afkoeling neemt het kunststofproduct een vaste vorm aan en kan het uit de matrijs worden genomen. De keuze voor een specifieke verwerkingstechniek wordt bepaald door de technische vereisten en het ontwerp van het product dat moet worden vervaardigd.duurzaam spuitgieten bij Injection Point

 

Wat zijn de voordelen van kunststof spuitgieten?

Injection Point heeft zich gespecialiseerd in de spuitgiettechniek en past deze toe in verschillende markten voor diverse producten. De belangrijkste voordelen van spuitgieten zijn:

  • Duurzaam en efficiënt
  • Grote vormvrijheid
  • Vermindering van het aantal onderdelen
  • Lichtgewicht materiaal
  • Diversiteit aan eigenschappen van kunststof
  • Reproduceerbaar

 

Spuitgieten: Duurzaam en efficiënt

Spuitgieten is een duurzame productietechniek. Zodra een matrijs is ontwikkeld, verloopt het spuitgietproces snel, efficiënt en geautomatiseerd. Bij Injection Point duurt de gemiddelde spuitgietcyclus slechts 20 tot 40 seconden, wat relatief weinig energie verbruikt in vergelijking met andere technieken. Hierdoor is de CO2-voetafdruk per product aanzienlijk lager. Tijdens het productieproces ontstaat alleen afval bij het opstarten en bij de eventueel aanwezige aanspuittak die de plastische kunststof naar het product brengt. Deze resten worden bij Injection Point volledig hergebruikt, vaak zelfs in hetzelfde productieproces. Als hergebruik niet mogelijk is, verzamelt en verwerkt het bedrijf de plasticresten zelf en wordt het plastic gebruikt in een volgend productieproces.

Spuitgieten biedt vormvrijheid

Spuitgieten biedt een grote vormvrijheid dankzij het vrije stromen van plastische kunststoffen in de mal. Omdat de kunststof onder hoge druk in de mal wordt gespoten, kunnen producten met veel detail worden gemaakt. In vergelijking met andere technieken, zoals het verspanen van plastic, is het met spuitgieten mogelijk om complexere vormen in serie te produceren. De vormvrijheid die spuitgieten biedt, geeft producteigenaren meer mogelijkheden in het ontwerp van hun producten en stelt hen in staat om te innoveren.

 

Kortere productieketen door spuitgieten

Het gebruik van spuitgieten kan leiden tot een reductie van het aantal te produceren onderdelen en een kortere productieketen. Door de vormvrijheid die spuitgieten biedt, is het mogelijk om producten die voorheen als afzonderlijke onderdelen werden geproduceerd en vervolgens geassembleerd, nu in één keer uit één matrijs te produceren. Bovendien heeft het product als gevolg van de hoge precisie van het spuitgietproces geen verdere nabewerking nodig.

 

Kunststof spuitgieten vervangt hout of staal

Kunststof is een lichtgewicht materiaal dat steeds vaker zwaardere materialen zoals hout of staal vervangt. Vooral in grotere serieproducties valt er met lichtgewicht materiaal veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. Lichtere producten belasten het vervoer aanzienlijk minder, omdat er minder brandstof gebruikt wordt per product en minder transportbewegingen noodzakelijk zijn in de hele productieketen. Maar ook tijdens het gebruik van kunststofproducten brengt het voordelen met zich mee. Denk maar eens aan hoe gemakkelijk je een stofzuiger rondtrekt en je laptop en telefoon met je meedraagt.

spuitgieten

 

Diversiteit met spuitgieten

Hoewel veel mensen bekend zijn met kunststof, zijn de vele verschillende eigenschappen ervan minder bekend. Kunststof wordt echter voortdurend doorontwikkeld, waardoor er nu soorten kunststof zijn die vergelijkbare eigenschappen hebben als materialen zoals staal. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in recycling van kunststof, waardoor het hergebruikt kan worden en geschikt is voor een breed scala aan producten. De fabriek van Injection Point is in staat om alle soorten kunststof te verwerken, van commodity plastics tot hoogwaardige technische plastics en gerecyclede kunststoffen.

Het spuitgietproces is volledig geautomatiseerd en heeft een hoge precisiegraad, waardoor het perfect is voor de productie van grote hoeveelheden identieke producten zonder fouten. Zodra het product en de matrijs ontworpen en ontwikkeld zijn, kan het productieproces snel worden gestart en kan er serie na serie worden geproduceerd.

 

Toepassingen van kunststof spuitgieten

Injection Point past de voordelen van kunststof spuitgieten al succesvol toe in diverse markten en toepassingen, zoals de elektrotechnische industrie, de consumentenmarkt, de bouwsector, de agrarische industrie, de machinebouw en de energie- en mobiliteitssector. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden van spuitgieten, kan je bij hen terecht. Hun uitgebreide ervaring in diverse markten stelt hen in staat om snel tot de kern te komen en waardevolle input te leveren. Door meteen met de juiste mensen aan tafel te zitten, kunnen zij snel vooruitgang boeken en uiteindelijk de beste keuze voor jou maken.

Neem contact op via 013-5134593 of info@injection-point.nl voor een (online) kennismaking!

Post onderwerpen

Injectionpoint

Injection Point

De Sonman 22B
5066gj Moergestel
Nederland