Eerste RFID-veiligheidssensor in ex-uitvoering op de markt gebracht

Gepubliceerd op / SCHMERSAL NEDERLAND

Welke eigenschappen van een veiligheidssensor zijn belangrijk tijdens de installatie? Schmersal Groep, producent van veiligheidsschakelcomponenten, zet zich in voor maximale beveiliging van mens en machine op de werkplek en introduceert de eerste op RFID gebaseerde veiligheidssensor op de markt: de EX-RSS16. De sensor bevat functionele veiligheidsensoren conform ISO 13849 en een explosiebeveiliging. Daarnaast beschikt de sensor over een explosiebeschermingsklassen Ex ec en Ex tc, die de explosiebeschermingsfunctie afdekt zonder dat er een ander energie-beperkend apparaat nodig is.

Breed inzetbare veiligheidssensor

Veiligheidssensoren worden aangebracht om te reageren op een gebeurtenis en grijpen op basis hiervan in op een vooraf ingestelde manier. Denk bijvoorbeeld aan een machine die direct stopt als iemand bekneld raakt of een robot die een veilige snelheid aanneemt zodra iemand in een gevaarlijke zone begeeft. De slijtvaste veiligheidssensor van Schmersal kan worden ingezet voor de bewaking van veiligheidsinrichtingen en de bewaking van deuren, machine-assen en andere zijdelings verschuifbare of afneembare veiligheidsinrichtingen. Door de veiligheidssensor te ontwikkelen met drie verschillende bedieningsrichtingen, neemt de flexibiliteit voor de keuze van montagepositie toe.

De Schmersal Groep introduceert op de Motek 2019 de eerste op RFID gebaseerde veiligheidssensor die conform de ATEX-richtlijn 2014/34/EU is geconstrueerd en in de Ex-zones 2 (gas-Ex, categorie 3G) en 22 (stof-Ex, categorie 3D) gebruikt kan worden

Verschillende uitvoeringen

De veiligheidssensor van Schmersal is verkrijgbaar in 2 verschillende varianten, één met en één zonder vergrendelmechanisme. Om ervoor te zorgen dat een deur gesloten blijft in spanningsloze toestand, is één variant uitgevoerd met magnetische grendel. Om de hoogst mogelijke bescherming te bieden tegen manipulatie is de veiligheidssensor geïntegreerd met RFID-technologie en maakt de veiligheidssensor individueel gecodeerde variaties met codeerniveau “hoog” mogelijk, conform ISO 14119.

Diagnose-uitgang en SD-interface

Om storingen sneller op te lossen beschikken de veiligheidssensoren optioneel over een diagnose-uitgang of een SD-interface (seriële diagnose). Met de SD-interface kunnen tot maximaal 31 veiligheidsschakelaars in serie worden geschakeld. Hiermee kunnen, bijvoorbeeld bij statusgegevens of foutmeldingen, diagnosegegevens van de verschillende apparaten in de serieschakeling via de SD-gateway en een veldbus aan een besturing worden doorgegeven.

Over de nieuwe EX-uitvoering zegt Schmersal Groep het volgende:

Door de nieuwe EX-uitvoering voor gas- en stofapplicaties hebben we de gebruiksmogelijkheden van de RFID-veiligheidssensor, die op basis van zijn capaciteiten en kostenefficiëntie zeer gewild is, aanzienlijk uitgebreid. De EX-RSS16 is geschikt voor veel verschillende industriële toepassingen waarin explosiebeveiliging vereist is

Post onderwerpen

veiligheid | veiligheidssensor

SCHMERSAL NEDERLAND

Schmersal Nederland B.V.

Lorentzstraat 31
3846 AV Hardewijk
Nederland