Transportbandtrommels en verticaal transport van bulkgoederen

Wat is de functie van transportband trommels en op welke manier worden bulkgoederen getransporteerd? Stokman is al decennialang expert en leverancier van transportband trommels, rollen en bulkgoederen. In dit artikel lees je over het specifieke verticaal vervoeren van bulkgoederen.

Vervoer van bulkgoederen

Aandrijving en vorm van transportband trommels

Naast het vastleggen van de vorm en de lengte van een transportband, dienen transportbandtrommels ook als keerpunt én aandrijving van de band. Om het materiaal te dragen ligt de transportband als een lus om de trommel en rollen heen. De rollen dragen de band van trommel naar trommel en de trommels leiden, spannen en drijven de band aan. Aan beide uiteinden van de bandstraat zit een trommel dat meteen dient als keerpunt van de band.

Verticaal transport van bulkgoederen

Verticaal transporteren wordt ook opvoeren genoemd. Het opvoeren van bulkmateriaal wordt beïnvloed door de opvoerhoogte, lengte van de transportband, de opvoerhoek, het te vervoeren materiaal, capaciteit en aandrijfkracht en kort daarom meer energie.

Verticaal transport is bijvoorbeeld nodig voor het opslaan van bulkgoederen in hoge stapels op een open terrein, overstorten van materiaal op een andere transportband of machine voor het beladen van een schip, silo of treinwagon en langere transportband trajecten.

Om te voorkomen dat de transportband te steil wordt en de bulkgoederen als gevolg van zwaartekracht naar beneden glijden, geldt voor iedere installatie en de bulkgoederen die daarmee vervoerd wordt een maximale opvoerhoek. Het materiaal is hierbij uiteindelijk lijdend, vooral bij een gladde transportband zonder profiel. Deze heeft een maximale opvoerhoek van 15 tot 16 graden. Voor het aandrijven van een transportsysteem heb je aandrijftrommel nodig. Hierbij wordt gekozen uit één of meerdere aandrijftrommels die bestaat uit een hydraulische of elektrische aandrijving.