Spuitgietmatrijs essentieel in het spuitgietproces

Gepubliceerd op / Injectionpoint

Vraag je je af wat de functie is van de spuitgietmatrijs in het spuitgietproces? De matrijs is eigenlijk het instrument dat gebruikt wordt om spuitgietproducten te maken, een zeer precies ontworpen en vervaardigde matrijs is dus van essentieel belang voor het spuitgieten. In deze tekst wordt uitgelegd waarom de matrijs zo belangrijk is, hoe het werkt en hoe Injection Point ervoor zorgt dat matrijzen op een duurzame manier worden gebruikt.

 

Hoe gebruik je een spuitgietmatrijs?

Een spuitgietmatrijs is een stalen gereedschap dat wordt gebruikt om kunststofproducten te vormen, ook wel bekend als mal of gietvorm. De matrijs is van onschatbare waarde bij het spuitgietproces, omdat het de kwaliteit van het proces en het uiteindelijke product bepaalt. De matrijs bestaat uit meerdere stalen platen die elk een specifieke functie hebben in het spuitgietproces, namelijk de voormatrijs, productplaten en achter matrijs.

De voormatrijs bevat het aanspuitmechanisme waarmee de vloeibare kunststof naar het product wordt gebracht. Dit kan op twee manieren, namelijk middels een koude runner of door een verwarmde runner. De productplaten vormen het contradeel van het uiteindelijke spuitgietproduct en kunnen één of meerdere holtes bevatten, afhankelijk van het gewenste productaantal. De achter matrijs bevat het uitstootmechanisme dat ervoor zorgt dat de kunststofproducten na stolling van de matrijskern geduwd worden, zodat deze uitgenomen of gestort kunnen worden met behulp van een robot. Bij Injection Point worden matrijzen altijd gemaakt van staal.

Complexiteit matrijsconstructie

De complexiteit van de matrijs hangt af van de technische vereisten en het productontwerp. Als het product vrij in de matrijs ligt en direct na stolling kan worden uitgestoten, dan spreken we van een open-dicht matrijs. Echter, bij technische producten met tegen lossende vormen in het product is het vaak noodzakelijk om bewegende delen in de productplaten te gebruiken om het product uit te stoten. Deze delen kunnen mechanisch, hydraulisch of pneumatisch worden bediend. Over het algemeen geldt dat hoe complexer het productontwerp is, des te complexer de matrijsconstructie zal zijn.

 

Spuitgiet mal ontwerpen

Een goede, duurzame matrijs is niet alleen belangrijk voor de vorm van het product, maar ook voor het productieproces. Het is essentieel dat alle platen, pennen en onderdelen van de matrijs soepel duizenden keren in en uit elkaar kunnen schuiven. Wij gebruiken onze ervaring en kennis van matrijzen, kunststoffen en spuitgieten om samen met onze opdrachtgevers de matrijs te ontwerpen. De belangrijkste factoren die meegenomen worden in het ontwerp zijn onder andere de productvorm, maatnauwkeurigheid van het product, plaats van de aanspuitpunten en uitstootpunten (inclusief zichtbaarheid), de af te leggen vloeiweg van de kunststof en de koeling.

spuitgietmatrijs in spuitgietfabriek Injection Point

Gebruik spuitgietmatrijs

Bij Injection Point staat duurzaamheid centraal in elke fase van het productieproces, met inbegrip van het ontwerp en gebruik van matrijzen. Om ervoor te zorgen dat matrijzen duurzaam zijn, wordt er op drie belangrijke punten gelet:

  • Verspilling voorkomen
  • Hoge kwaliteitseisen
  • Sourcing en productieketen

In de ontwerpfase van de matrijs wordt gestreefd naar een compacte bouw om zo min mogelijk staal te gebruiken. Ook wordt de aanspuittak klein gehouden en wordt de matrijs geconstrueerd om efficiënt gebruik te maken van energie. Er worden hoge kwaliteitseisen gesteld aan de materialen waaruit de matrijzen worden opgebouwd. Goed onderhoud en automatisering zorgen voor een lange levensduur en duurzaam gebruik van de matrijs.

Injection Point hecht veel waarde aan duurzaamheid en verwacht dit ook van samenwerkingspartners. Er wordt niet alleen gekeken naar het gebruik van materialen en het productieproces, maar ook naar arbeidsomstandigheden en goed werkgeverschap. Door middel van supplier screening wordt er toegezien op een correcte en duurzame productieketen.

 

Post onderwerpen

Injectionpoint

Injection Point

De Sonman 22B
5066gj Moergestel
Nederland