Geïntegreerde meetsysteem voor lineaire positiebepaling handling systeem

Gepubliceerd op / Bosch Rexroth
geïntegreerd sensor meetsysteem bosch rexroth handling systeem rails

IMScompact geïntegreerde meet oplossing Bosch Rexroth

Het railsysteem van Bosch Rexroth wordt toegepast in veel verschillende gebieden zoals automatiseringstechnologie, hout- en kunststofverwerking, verwerking van metaalplaten, lineaire directe aandrijftechnologie en algemene machinebouw. Op dit systeem bewegen zogenaamde ball-runner blocks over rails en onder de naam IMScompact breidt Bosch Rexroth de mogelijkheden van dit systeem uit. Met deze nieuwe, geïntegreerde sensoroplossing kan namelijk zonder extra noodzakelijke ruimte extra nauwkeurigheid gerealiseerd worden.

Contactloze meting voor positiebepaling handling systeem

De positie van de loper op de rails wordt door middel van het IMScompact sensorsysteem bepaald met een absolute precisie van ± 20 µm per meter en een herhalingsnauwkeurigheid van ± 1 µm op snelheden tot 5 meter per seconde. Hiervoor wordt magnetisch tape aangebracht op de volledige lengte van de lineaire geleiding zodat het loper-blok’s staal de geïntegreerde encoder beschermt tegen magnetische interferentie. Het systeem levert dan ook exacte waarde, zelfs als het gecombineerd wordt met lineaire motoren.

Integratie in bestaand intern logistiek systeem

Door het contactloze, slijtvaste meetprincipe en zijn ongevoeligheid voor stof, schokken en trillingen is de IMScompact daarnaast bijzonder duurzaam. De afmetingen zijn dezelfde als die van standaardsystemen, behalve de kabeluitgang aan de zijkant van het loopblok, wat betekent dat het kan worden geïntegreerd in bestaande ontwerpen zonder wijzigingen aan de constructie. Volledige integratie in het loopblok maakt extra bevestigingen overbodig, waardoor systeemkosten worden verlaagd en storende contouren worden vermeden.

Voorbeeld opstelling handling systeem Bosch Rexroth

In onderstaande video toont Bosch Rexroth een voorbeeldopstelling voor een railssysteem:

Technische gegevens IMScompact

Het meetsysteem is uitgerust met een incrementele 1Vpp- of TTL-interface en een absolute SSI-encoderinterface. De meetlengte is tot 17,8 m met verschillende railsecties en inbedrijfstelling worden vergemakkelijkt door het gebruik van standaard componenten. De lineaire geleiders worden online geconfigureerd met IMScompact. Hoewel de absolute versie altijd wordt geleverd met een connector, kunnen gebruikers aangeven of ze een open kabeluiteinde willen voor de incrementele variant. De kabel werkt met kabelrupsen en de kabellengte is vrij te kiezen.

Over Bosch Rexroth

De Bosch Groep is een belangrijke, wereldwijde leverancier van technologie en diensten voor een grote verscheidenheid aan markten. Er werken ongeveer 403.000 mensen, waarvan zo’n 32.000 actief zijn in de industriële tak voor aandrijf en controlesystemen. De omzet van Bosch Rexroth bedroeg in 2018 ongeveer 6,2 miljard.

Bosch Rexroth

Bosch Rexroth BV

Kruisbroeksestraat 1
5281 RV Boxtel
Nederland