Stokman vertelt over medium- en heavy duty transportbandrollen

Voor offshore installaties, schepen of in de heavy duty mijnbouw worden heavy duty transportbandrollen ingezet die bestand zijn tegen zware condities. Toen er vanuit verschillende markten regelmatig aanvragen binnenkwamen voor medium duty transportbandrollen met dezelfde kwaliteitsstandaard, heeft Stokman een gloednieuw product ontwikkeld. De nieuwe medium duty transportbandrollen zijn uitermate geschikt voor markten zoals afvalverwerking, biomassa en de maakindustrie. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee type transportbandrollen? In dit blog lees je de belangrijkste verschillend en de voordelen van beide producten.

Medium duty transportbandrol

Unieke eigenschappen van medium duty transportbandrollen

Zoals vele misschien verwachten, zit het verschil tussen medium- en heavy duty transportbandrollen hem niet in het materiaal, maar in de wanddikte . Zo kan de wanddikte van de medium duty transportbandrollen dunner worden uitgevoerd. Een minimum wanddikte van 3,2 mm is zelfs mogelijk. De wanddikte van een heavy duty transportbandrol daarentegen is minimaal 4 mm oplopend naar 12,5 mm.

De meest uitverkochte serie is uitgevoerd met een wanddikte van 4 mm. Hiermee kan er een gewichtsbesparing gerealiseerd worden van 20% op de buis. Deze besparing resulteert in een lagere prijs per rol. Een lichtere rol vermindert ook de fysieke belasting voor de monteurs die deze rollen wisselen

Langere levensduur door unieke afdichting

Omdat medium duty transportbandrollen niet worden ingezet in omgevingen met de allerzwaarte condities, zoals bijvoorbeeld op een schip, is het allerhoogste niveau van afdicht geen vereiste. Deze rol wordt daardoor opgeleverd met een lichtere vorm qua afdichting.

En hoe herken je een medium duty transportbandrol dan? Je herkent ze aan de groene afdichting. Een groot gedeelte van de medium duty transportbandrollen zijn uitgevoerd met een as van 30 mm. Ook rollen met een as van 20 of 40 mm worden bij Stokman kunnen worden uitgevoerd als medium duty variant.

Over de ontwikkeling van de medium duty transportbandrol zegt Stokman het volgende:

Stokman b.v. is al decennialang wereldwijde producent en leverancier van transportbandrollen en bulksystemen. Voor technische inkopers en ontwerpers bestaat er met de introductie van de medium duty transportbandrol een mogelijkheid om de bekende kwaliteit in te zetten voor een kostentechnsiche beter passende calculatie.