Lucht- gas en vacuümlekken lokaliseren met de nieuwe Fluke ii900 camera

Gepubliceerd op / Vandentempel B.V.

Zelf in ruimtes met veel lawaai lucht-, gas- en vacuümlekken in persluchtsystemen lokaliseren? De portable Fluke ii900 Sonic Industrial Imager met LeakQ maakt het mogelijk. Snel en nauwkeurig kan met een nieuwe functie, LeakQ™, de omvang en dus totale kosten van een lek gekwantificeerd worden.

Gevoeligheid van persluchtsystemen

Voor industriële installaties zijn perslucht- gas- en vacuümsystemen een zeer belangrijke bron van omgezette energie. Helaas zijn ook dit soort systemen gevoelig voor slijtage en slecht onderhoud wat leidt tot één van de grootste verspillingen: een aanwezig lek. Omdat lekken verborgen kunnen zitten achter machines of zich op vaste bovenleidingen kunnen bevinden, kan de lek onopgemerkt worden en leiden tot verspilling en zelfs uitval.

Veel fabrieken en installaties hebben geen instrument in huis om een lekkage mee op te sporen. Daarnaast is het opsporen en verhelpen van een lek niet eenvoudig. Maar met een lekkage in een persluchtleiding ben je nog verder van huis.

Over de kosten van een lek zegt het Amerikaanse ministerie van energie het volgende:

Een lek van 1/8″ (3 mm) in een persluchtleiding kan meer dan 2500 dollar per jaar kosten

Primitieve methode voor het sporen van een lek

Een veel gebruikt maar zeer inefficiënte methode is het luisteren naar sissende geluiden door het sproeien van zeepsop op het gebied van het vermoedelijke lek. Ook bestaan er ultrasoon detectoren die lekken helpen vinden, maar het gebruik ervan kost veel tijd en ze kunnen alleen tijdens geplande stilstand worden gebruikt. Daarnaast zijn beide methodes minder veilig omdat het nodig is om op ladders te klimmen of onder leidingen te kruipen om het mogelijke lek te bereiken.

Efficiënte en veilige oplossing

Om de exacte locatie van een lek in lawaaierige ruimtes te kunnen detecteren tot op 50 meter afstand, heeft Fluke een industriële warmtebeeldcamera ontwikkeld. De ii900 Sonic Industrial Imager is een akoestische camera die met behulp van kleine supergevoelige microfoons zowel sonische als ultrasone geluidsgolven kan detecteren. De detector herkent een geluidsbron en past een algoritme toe die het geluid als lek interpreteert. Daarnaast is er een kleurenkaart aanwezig die over het lichtbeeld wordt gelegd waardoor de locatie van het lek precies aangegeven wordt.

Beelden kunnen worden opgeslagen en geëxporteerd voor rapportagedoeleinden

 

Post onderwerpen

lek | persluchtsysteem

Vandentempel B.V.

Vandentempel B.V.

de Netelhorst 8
8051 KE Hattem
Nederland