Apex Dynamics adviseert over het optimaliseren van lineaire aandrijving

Gepubliceerd op / Apex Dynamics BV

Voor bewerking van o.a. staal-, alumunium- en hout worden snijtafels gebruikt. Door technische beperkingen van de machine was het tijd voor een revisie. Apex Dynamics adviseerde graag over het optimaliseren van de lineaire aandrijving van deze snijtafels. Door het toepassen van zoveel mogelijk lichtgewicht materialen en een selectie van de beste componenten werd de hele constructie herzien. Het voordeel? Hogere effectieve output en voorkomen van trippende regelaars en overmatige slijtage. In dit artikel gaan we dieper in opĀ  de voordelen van ieder component en hoe dit leidt tot hogere machineprestaties met een lagere kostprijs.

lineaire aandrijving

Laag no-load koppel voor het optimaliseren van de lineaire aandrijving

Voor de nieuwe lineaire aandrijving is een spelingsarme tandwielkast met laag no-load koppel gebruikt. Dit laag no-load koppel wordt onder andere veroorzaakt doordat het kogellager en de afdichting aan de ingaande zijde van de tandwielkast van elkaar zijn gescheiden. Hierdoor kan de afdichting plaatsvinden op de kleinst mogelijke diameter. Daarnaast loopt de afdichting op een geharde en geslepen ring wat zorgt voor extra lage wrijving.

Curvic-plate rondsel

Een optimale tandenaantal en hiermee een optimale diameter wordt veroorzaakt door te kiezen voor het Curvic-plate rondsel. Het curvic plate rondsel zorgt ervoor dat het rondsel aan haar tandwielkast gemonteerd kan worden. Een tandenaantal minder dan 20 zorgt voor meer slijtage na verloop van tijd. Een tandenaantal van meer dan 20 zorgt juist voor een grotere lineaire speling van het systeem in de rotatieve speling. De ervaring leert dat een tandenaantal van 20 optimaal is.

Het rondsel met curvic plate heeft daarnaast ook een zeer hoge stijfheid

Kwaliteitsklasse 6 tandheugel

De tandheugels van kwaliteitsklasse 6 van Apex Dynamics hebben een geharde en nageslepen vertanding die zorgen voor een ideaal samenspel met het rondsel. Doordat de tandheugels lengtes hebben tot 2 meter, kan het aantal naden beperkt blijven. Dit zorgt voor het winnen van tijd in de montage. De tandheugel wordt tand-voor-tand gehard. Hierdoor heeft de tandheugel een hoge nauwkeurigheid en een voedkracht die 20% hoger ligt dan de standaard tandheugels.

Over de tandheugels van Apex Dynamics zegt CEO Thom van Oss het volgende:

Bovendien worden alle tandheugels van Apex Dynamics eerst gemagnetiseerd (controle op haarscheuren) en daarna gedemagnetiseerd op 10 +/- 3 Gauss (1 Gauss = 10-4 Tesla). Dit heeft voordelen als er magnetische materialen verwerkt worden: ze worden niet zo sterk aangetrokken door het demagnetiseren en de kans op schade is daarmee verder verkleint

 

Post onderwerpen

rondsel | tandheugels | tandwielkasten

Apex Dynamics BV

Apex Dynamics BV

Churchilllaan 101
5705 BK Helmond
Nederland