Kunststof spuitgieten: het productieproces voor duurzame kunststof

Gepubliceerd op / Injectionpoint

Hoe ontwikkelt een product van een idee naar een kunststofproduct dat gemaakt wordt door spuitgieten? Als spuitgietexpert worden we meestal pas bij het productieproces betrokken als er al een volledig uitgewerkte tekening of als er een prototype is. Echter, hebben we wel een hele belangrijke rol in het ontwerpproces, niet zozeer in het design, maar vooral vanuit technisch oogpunt. De productiemethode is namelijk cruciaal voor een aantal variabelen in het ontwerpproces. In dit artikel leggen we uit waarom onze betrokkenheid zorgt voor een ontwerp dat in serie geproduceerd kan worden, duurzaam is en consistent van kwaliteit is.

Productontwikkelingsproces van kunststof producten

Het proces begint bij de potentiële klant die zich in verschillende fasen van het productontwikkelingsproces bevindt, variërend van een idee tot een 2D- of 3D-ontwerp. Afhankelijk van de klantexpertise werken we samen of nemen we de leiding. We kunnen ook worden ingeschakeld bij projecten die al in de productiefase zitten, waarbij onze expertise nodig is om het proces te optimaliseren en het product succesvol op de markt te brengen.

We maken een offerte op basis van het concept en de beschikbare middelen voor het verwachte ontwerpproces, de kosten voor de matrijs en het spuitgieten. We proberen een eerlijke en transparante offerte op te stellen om de klant direct te laten weten waar hij of zij aan toe is en of spuitgieten een realistische optie is voor het productieproces. Vervolgens werken we samen aan het verbeteren van het ontwerp en het efficiënt op de markt brengen van het product. We richten ons in het ontwerpproces eerst op de maakbaarheid, maar houden ook al rekening met het reproductieproces. Daarbij stellen we ons de volgende vragen:

  • Hoe kunnen we het product ontwerpen zodat het maakbaar is en correct functioneert?
  • Hoe kunnen we de maakbaarheid optimaliseren voor het reproductieproces?

Kunststof spuitgieten is vooral kostenefficiënt voor grote serieproducties. Het kantelpunt hangt af van verschillende factoren, zoals het product, de markt, productiekosten en verkoopprijs. Meestal ligt het kantelpunt rond de 1000 stuks.

 

 

 

Duurzaam spuitgieten met Injection Point

Bij Injection Point vinden we duurzaamheid erg belangrijk en het is dan ook een integraal onderdeel van ons werk. We streven ernaar om tijdens het ontwerpproces te kijken hoe we een product zo duurzaam mogelijk kunnen produceren. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van recyclaat, het beperken van het aantal kunststoffen of door een dunner product te maken om zo minder materiaal te gebruiken.

Daarnaast hebben we in onze fabriek verschillende maatregelen genomen om onze CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. Zo meten we nauwkeurig de energie die nodig is voor de productie van elk product, verzamelen we kunststofresten voor hergebruik en gebruiken we warmte uit de productie om ons magazijn te verwarmen. Bovendien hebben we zonnepanelen op het dak van onze fabriek.

Kunststof samenstellen voor een duurzaam product

Een belangrijk aspect bij het ontwerpen van producten is de materiaalkeuze, omdat dit een grote impact heeft op de technische specificaties en het ontwerp van de matrijs. Injection Point biedt expertise op het gebied van verschillende soorten kunststoffen om te adviseren in deze keuze, rekening houdend met duurzaamheid, functionaliteit, design en technische eisen zoals slijtage, belasting en thermische belasting. Het is de taak van Injection Point om deze kennis van kunststoffen en spuitgieten in te brengen in het ontwerpproces en ervoor te zorgen dat het ontwerp maakbaar en duurzaam geproduceerd kan worden.

Spuitgiet matrijs voor een succesvoll productieproces

Na het definitieve ontwerp en vaststellen van alle technische eisen, start het spuitgietproces met het ontwerp van de matrijs, ook wel mal of gietvorm genoemd. De matrijs is het belangrijkste en kostbaarste onderdeel van het productieproces en wordt gebruikt om onder hoge druk kunststof in de gewenste vorm te gieten. Een goed ontworpen matrijs is van groot belang voor het succesvolle productieproces en de kwaliteit van het eindproduct. Aanpassingen aan de matrijs zijn zeer kostbaar en daarom is het essentieel om tijd en aandacht te besteden aan het ontwerp en de samenstelling van de matrijs. Een goed ontworpen matrijs sluit perfect aan op het productontwerp en voldoet aan alle vereisten voor het maakproces.

 

Productie van kunststof spuitgieten

Kunststof spuitgieten begint met het verhitten van plastic korrels tot een homogene vloeistof van 200-300 graden Celsius, afhankelijk van het type kunststof. Vervolgens wordt deze onder hoge druk in de mal gespoten en afgekoeld tot onder de 90 graden Celsius, waarna het eindproduct uit de mal wordt gestoten. Dit wordt op een lopende band geplaatst en verpakt. De kwaliteitscontrole vindt plaats volgens een protocol dat samen met de klant is vastgesteld en wordt uitgevoerd door onze medewerkers. Na het verpakken begint de cyclus opnieuw aan de voorkant van de machine. Een foutloze matrijs is essentieel voor een succesvol productieproces.

 

Kwaliteitseisen vaststellen bij het kunststof spuitgieten

Bij het maken van een matrijs, wordt rekening gehouden met de gewenste kwaliteit van het eindproduct. De kwaliteitseisen voor een product zijn afhankelijk van de toepassing ervan, zoals voeding of medische toepassingen die aan andere eisen moeten voldoen dan producten die in contact komen met elektronica of speelgoed. Injection Point werkt samen met klanten om de kwaliteitseisen vast te stellen op basis van factoren zoals het uiterlijk, afmetingen, gewicht en functionaliteit. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over hoe vaak de kwaliteit van het product wordt gemeten en bewaakt.

Wanneer klanten specifieke eisen hebben vastgesteld, voeren wij soms 100% controles uit op de producten. Maar in de praktijk kan het bij grote hoeveelheden efficiënter zijn om steekproefsgewijs te controleren. Een van onze deskundige medewerkers voert de noodzakelijke metingen uit en documenteert de resultaten.

 

Post onderwerpen

Injectionpoint

Injection Point

De Sonman 22B
5066gj Moergestel
Nederland