Gericht en efficiënt irrigatie systeem met rolkabelrups van Igus

Gepubliceerd op / igus® B.V.

Duurzaamheid is anno 2021 een thema dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling en lancering van nieuwe producten. Ook in geval van het wereldwijde watertekort, met name in de landbouw, zijn er oplossingen nodig. Rathmakers Gartenbautechnik heeft in samenwerking met Igus de handen ineen geslagen en een precisie-irritgatiesysteem ontwikkeld om het water efficiënter bij de planten te brengen. Met het nieuwe nauwkeurige irrigatie-installatie wordt het water- en kustmestgebruik gereduceerd tot 75%.

irrigatie systeem rolkabelrups

Verstandig gebruik van waterbronnen bij irrigatie

Klassieke irrigatiesystemen verspillen als gevolg van een continue straal veel water. Het doel van het nieuwe precisie-irrigatiesysteem van Rathmakers Gartenbautechnik is een bedachtzaam gebruik van de waterbron terwijl grondwater niet onnodig wordt verspild. Met een automatisch irrigatiesysteem gaat het water recht op haar doel af: de plant. Vooral voor potplantcultivatie in de buitenlucht is het nieuwe systeem uitermate geschikt. Het systeem zorgt er namelijk voor dat water precies het midden van de plantenpot bereikt. Met behulp van deze nieuwe technologie kan 50% tot 75% van het irrigatiewater, plantbescherming en kunstmest bespaard worden. Het gevolg is daarnaast een reductie van stikstoftoevoer naar het grondwater.

Samen met de igus-experts, besloten we een rolkabelrups te ontwerpen in een geleidegoot

Igus rolkabelrups

De totale installatie heeft een afmeting van 40 meter breed en een rijweg van 208 meter. Hiervoor waren kabels en slagen nodig die achter de wagen aansleepten. De lus die hiermee gecreëerd werd, was een ca. 2 meter grote ruimte tussen de geleidingen en de planten. Omdat deze ruimte niet compact en niet veilig is, heeft Rathmakers Gartenbautechnik de hulp van Igus ingeschakeld die hier een rolkabelrups in een geleidegoot voor heeft ontworpen. Het grote voordeel is de compactheid van het systeem die door de geleiding in oppervlakte toeneemt met 343 vierkante meter. Daarnaast wordt de levensduur van de toevoercomponenten in het systeem verlengd.

Ook aan duurzaamheid is gedacht. De technische basis van de kabelrups is de integratie van rollen in de kabelrupsschakels die zorgen zorgen voor een reductie van de wrijvingscoëfficiënt bij lange rijwegen. Zo kan tot wel 57% van de benodigde aandrijfenergie worden bespaard bij het bewegen van het kabelrups-systeem

 

Post onderwerpen

irrigatiesysteem | rolkabelrups

igus® B.V.

igus® B.V.

Sterrenbergweg 9
3769 BS Soesterberg
Nederland