Maintenance 4.0 essentieel voor succes implementatie industrie 4.0

Gepubliceerd op / Beenen

Welke invloed heeft industrie 4.0 op het onderhoud van uw productieproces? Innovatie en vooruitgang zorgen voor een efficiënter productieproces dat in toenemende mate geautomatiseerd uitgevoerd wordt. Maar een intensiever gebruik zal ook leiden tot meer druk op het productieproces. Vergroot dit de kans op ongeplande stilstand? De kosten van ongeplande stilstand kunnen hoog oplopen, je zou dus kunnen zeggen dat het voorkomen van een sterke stijging van ongeplande stilstand essentieel is voor het succes van industrie 4.0. Dit is waar Maintenance 4.0 om de hoek komt kijken: van correctief onderhoud naar preventief én voorspellend onderhoud. Benieuwd hoe? Lees dan verder!

Correctief onderhoud is de standaard in de industrie

Op dit moment is correctief onderhoud de standaard in de industrie. Correctief onderhoud is een onderhoudsstrategie waarbij installaties, machines, systemen of bouwkundige elementen uitgevoerd wordt naar aanleiding van een storing of mankement. Een reactieve onderhoudsstrategie waarin de focus ligt op herstel. Een nadeel van deze strategie is de kans op ongeplande stilstand. Wat zijn de alternatieven? Een alternatief is bijvoorbeeld een geplande onderhoudsbeurt, hier ligt de focus op het voorkomen van ongeplande stilstand en hoge reparatie kosten door middel van periodieke controles en tijdige vervanging van onderdelen. Beenen zegt hierover:

De correctieve onderhoudsstrategie die bij de meeste klanten van Beenen nog gehanteerd wordt zorgt ervoor dat assets maximaal benut worden en er geen preventieve onderhoudskosten zijn. Wanneer er plotseling rook uit de machine komt is het duidelijk dat de maximale levensduur bereikt is. Echter, de totale kosten van een reparatie blijken vaak hoger dan van een geplande onderhoudsbeurt. Ongeplande stilstand zorgt ervoor dat productiepersoneel naar huis wordt gestuurd, monteurs moeten overwerken en klanten worden teleurgesteld.

Invloed van industrie 4.0 op onderhoud

Industrie 4.0 zal een intensiever gebruik van installaties, machines en systemen mogelijk maken. Intensiever gebruik staat vrijwel altijd gelijk aan meer onderhoud en een grotere kans op mankementen en ongeplande stilstand. Door de intrede van industrie 4.0 kunnen productieprocessen zeer gestroomlijnd en grotendeels geautomatiseerd uitgevoerd worden. Wel is het dan van essentieel belang dat de betrokken systemen, installaties en machines operationeel blijven. En dus is er een andere vorm van onderhoud nodig.

Onderhoudsstrategie aangepast op industrie 4.0

Maintenance 4.0 bij Beenen

Industrie 4.0 leidt volgens Beenen ook tot Maintenance 4.0 door de toenemende druk op het productieproces.

Een andere onderhoudsstrategie dus. Twee opties zijn Time-Based Maintenance (TBM) en Condition-Based Maintenance (CBM). Zoals de naam al doet vermoeden is Time-Based Maintenance een onderhoudsstrategie gebaseerd op tijd, periodiek onderhoud. Voor iedere machine, installatie of systeem én de verschillende onderdelen wordt een levensverwachting bepaald. Met Time-Based Maintenance wordt vastgesteld op welke momenten tijdens de levensverwachting onderhoud uitgevoerd moet worden. Maar hoe nauwkeurig is dit? Beenen geeft een tekenend voorbeeld van het nadeel van TBM:

Elke robotarm maakt een unieke beweging met een unieke grijper wat resulteert in een grote variantie in levensduur. Robots na 5 jaar vervangen terwijl ze nog 5 jaar kunnen produceren is natuurlijk weggegooid geld en daarom is overgestapt naar de CBM strategie

Een Condition-Based Maintenance strategie is gebaseerd op de actuele conditie van machines. Het is een manier van voorspellend onderhoud waarbij met monitoring bepaald wordt wanneer een onderdeel toe is aan onderhoud. Monitoring gebeurd bijvoorbeeld door sensoren, performance data en periodieke controles. Data is in deze onderhoudsstrategie noodzakelijk. Beenen geeft aan dat CBM alleen haalbaar is bij een intensieve samenwerking tussen data analisten en engineers, beiden hebben elkaar nodig om tot de juiste conclusies te komen. Ook met klanten wordt intensief samengewerkt om de strategie te doen slagen. Beenen noemt ook nog een ‘positivieve bijvangst’ van CBM projecten:

Door de intensieve samenwerking met klanten en de uitgebreide analyses van machines en data wordt er veel nieuwe kennis vergaard. Kennis die weer wordt gebruikt om het huidige productieproces te kunnen verbeteren. We hebben geholpen het reparatieproces te verbeteren en ook hebben we meer inzicht gekregen in de werking van robotarmen en zijn we nu in staat hier optimalisaties uit te voeren.

Maintenance 4.0 en machine learning

En zo is de cirkel rond, want technologieën die gebruikt worden voor de ontwikkeling van industrie 4.0 worden ook ingezet in maintenance 4.0. Met machine learning, een vorm van Artificial Intellligence (AI) wordt de vergaarde data gebruikt om afwijkingen automatisch te signaleren. Een proces dat om veel tijd en data vraagt, maar zichzelf ook continue verbeterd en daardoor steeds beter werkt. De invloed van industrie 4.0 en maintenance 4.0 zorgt voor een ware cultuuromslag bij monteurs, Beenen ligt toe:

Monteurs raken langzamerhand vertrouwd met het nieuwe systeem die voor een cultuur omslag zorgt. De overgang van correctief naar preventief werken vereist een andere mindset bij monteurs, maintenance engineers en productiepersoneel. Hier tegenover staat uiteindelijk een hogere machine beschikbaarheid tegen lagere onderhoudskosten.

Data analyse is essentieel in maintenance 4.0

Data analyse is essentieel voor een succesvolle implementatie van maintenance 4.0 én het succes van industrie 4.0.

Beenen

Beenen B.V.

Branderweg 11
8000 AS Zwolle
Nederland