Uniek hydraulisch systeem van Hydrauvision voor asperge oogst

Gepubliceerd op / Hydrauvision
hydraulische asperge-oogstrobot automatiseert asperge teelt

De hydraulisch aangedreven asperge-oogstrobot automatiseert en innoveert de Hollandse aspergeteelt.

De Hollandse asperges zijn ieder jaar van begin februari tot eind juni volop verkrijgbaar, en moeten dus ook geoogst worden. De oogst van asperges is zeer intensief en dus wordt volop gekeken naar alternatieven. AvL Motion is één van de bedrijven die zich hiermee bezighoudt, zij ontwikkelen een innovatieve selectieve asperge-oogstrobot. Hoe werkt deze oogstrobot en welke rol speelt hydrauliek? In deze blog leggen we het uit.

Automatiseren van arbeidsintensieve asperge oogst met hydrauliek

De teelt van het Hollandse witte goud is zeer intensief en is grotendeels afhankelijk van seizoenarbeiders uit vaak Oost-Europese landen. Maar waarom is deze teelt zo arbeidsintensief en hoe kan techniek dit oplossen? Asperges moeten heel voorzichtig geoogst worden omdat het product snel beschadigt, op exact het juiste moment geoogst moet worden én grotendeels in de aarde zit tijdens de oogst waardoor deze slecht zichtbaar is.

AvL Motion uit Westerbeek ontwikkelt sinds 2017 een oogstrobot speciaal voor asperges. Om zo de inzet van seizoenarbeiders te kunnen beperken en de oogst van asperges te versnellen en moderniseren.

Hoe werkt een asperge-oogstrobot

Als asperges zo gevoelig zijn tijdens de oogst, hoe kan een machine dit dan beter doen dan mensenhanden? En wat heeft hydrauliek hiermee te maken? Het bedrijf beschrijft de werking van de oogstrobot als volgt:

“Nadat nauwkeurig de locatie van de asperge is bepaald, snijdt een oogstmodule de asperge op de juiste lengte af. Deze wordt vervolgens door fluweelzachte grijpers uit de aarde gehaald. Eén oogsthandeling duurt op deze manier maar een fractie van de tijd van een traditionele oogsthandeling. Door moderne technieken rijdt de oogstmachine met constante snelheid door terwijl de asperges worden geoogst. Dit allemaal zonder het witte goud te beschadigen.”

Ontwikkeling hydraulisch systeem voor oogstrobot

Hydrauvision heeft voor deze robot een uniek hydraulisch systeem ontworpen, hydraulische componenten geleverd en is verantwoordelijk voor het functioneren van het hydraulisch systeem. Het hydraulische systeem van Hydrauvision is onder ander verantwoordelijk voor de nauwkeurige regeling van verschillende hydraulische functies, zoals de snelheid waarmee de robot over de akker trekt en de hoogteregeling van het oogstframe.

hydraulisch systeem ontwikkeld door hydrauvision voor asperge-oogstrobot

Hydrauvision ontwikkelde het hydraulisch systeem van de asperge-oogstrobot.

De nauwkeurigheid van de rijaandrijving en hoogte van het oogstframe zijn van essentieel belang voor het succes van de oogst. Het hydraulisch vermogen van het systeem wordt geleverd door twee Danfoss pompen en Danfoss PVG ventielen zorgen voor een nauwkeurige regeling van de verschillende functies in het hydraulische systeem.

“Door de nauwkeurigheid van de ventielen is het mogelijk om de machine een constante snelheid van 1 m/s te laten rijden onafhankelijk van andere hydraulische functies. De hoogteregeling van het oogstframe is een nauwkeurige en snelle regeling waarvoor  3 stuks proportionele ventielen zijn voorzien.”

Daarnaast heeft Hydrauvision de bestaande hydrauliek tank verbeterd en aangepast en filters en een koeler toegepast op het systeem.

Hydraulisch systeem innoveert asperge oogst

Een belangrijk uitgangspunt in de ontwikkeling van de oogst-robot is volgens AvL Motion het zoveel mogelijk uitsluiten van gevoelige hightech besturingstechniek, juist om een functionele machine met zo min mogelijk kans op stilstand te ontwikkelen. De robot bevat weinig besturingstechniek, en is vooral afhankelijk van mechanica en de hydraulische componenten. Dat maakt het hydraulisch systeem tot een kritische succesfactor van de oogstrobot.

“De kans op stilstand door bijvoorbeeld wind, wisselende temperaturen en andere klimaatinvloeden wordt hierdoor geminimaliseerd. Bovendien is een eventuele mechanische storing (in verhouding tot een softwarestoring) vaak sneller te verhelpen, waardoor er tijdens de toch al beperkte oogsttijd maximaal rendement uit de machine wordt gehaald. Voortdurende checks zorgen ervoor dat de machine kan blijven oogsten. Als er een sensor uitvalt, draait de machine door op een back-up-sensor, maar gaat er wel een maintenance lamp branden om duidelijk te maken dat er mogelijk service is vereist.”

hydraulisch systeem maakt automatisering aspergeteelt mogelijk.

Het hydraulische systeem maakt de automatisering van aspergeteelt mogelijk zonder verlies van nauwkeurigheid en voorzichtigheid.

Voordelen hydraulische asperge-oogstrobot

De oogstrobot en het hydraulische systeem rijdt al op de akkers en wordt op dit moment doorontwikkeld. De belangrijkste voordelen volgens de ontwikkelaars zijn:

  • Tijd van één oogsthandeling teruggebracht tot een fractie van de tijd van een traditionele oogsthandeling
  • Dankzij het hydraulisch systeem is (on)geplande stilstand beperkt tot een minimum
  • Op iedere 8 uur oogsten wordt één uur tijd besteed aan het legen en keren van de machine
  • De machine wordt bestuurd door één persoon en kan per seizoen een besparing van circa 27 arbeidskrachten opleveren
  • Compact design maakt de oogstrobot zeer wendbaar en gebruiksvriendelijk, voor vervoer tussen akkers wordt een custom made aanhangwagen meegeleverd

Voor meer informatie over de oogstrobot kijkt u op de website van AvL Motion.

Hydrauvision

Hydrauvision Components B.V.

Buys Ballotstraat 7
4507 DA Schoondijke
Nederland