Circulair spuitgieten voor Ace & Tate

Gepubliceerd op / Injectionpoint

Injection Point presenteert een uniek project: Circulair spuitgieten voor Ace & Tate. Wist je dat Ace & Tate, het brillenmerk, bij elke verkochte bril kunststof pasglazen levert om het montuur te beschermen? Dit heeft echter geleid tot een aanzienlijke afvalstroom, wat niet in lijn is met hun duurzaamheidsdoelen en B-Corp certificering. In hun streven naar circulariteit heeft Ace & Tate kunststof spuitgieterij Injection Point ingeschakeld om circulaire brillenkokers te ontwikkelen.

 

Circulaire kunststof centraal

In 2017 ontdekte Ace & Tate dat maar liefst 50% van hun footprint afkomstig was van verpakkingen. Ze zijn op zoek gegaan naar duurzame alternatieven en hebben de overbodige verpakkingen geëlimineerd. Het idee om brillenkokers te maken van de kunststof pasglazen is hieruit ontstaan. Hiermee slaat Ace & Tate twee vliegen in één klap: geen afvalstroom meer van pasglazen en geen nieuwe grondstoffen voor brillenkokers. Ace & Tate zamelt de pasglazen zelf in, waarna wij de afvalstroom herverwerken tot nieuwe pellets die we omzetten in brillenkokers.

Nadat we hebben afgesproken om samen te werken op basis van onze gezamenlijke duurzame doelen, zijn we begonnen met het testen van het materiaal en het optimaliseren van het ontwerp van de brillenkoker.

“We ontwikkelden twee verschillende maten voor volwassenen en kinderen, wat betekent dat we ook twee verschillende producten, matrijzen en processen moesten ontwerpen. In dit proces zijn we op verschillende uitdagingen gestuit zoals het vullen van de matrijs met kunststof, het ontwerpen van de matrijs, het zorgen voor een correcte sluiting van de brillenkoker en het toevoegen van een duurzame transparant gekleurde kunststof.”- Cristel Rijnen, Directeur Injection Point

 

Brillenkoker circulair spuitgieten

Een belangrijk onderdeel van dit proces is het spuitgieten van het product, waarbij het essentieel is dat de matrijs goed en snel gevuld wordt om ervoor te zorgen dat het product correct uit de matrijs komt.

We hebben de matrijs zo ontworpen dat deze ‘steel safe’ is. Dit betekent dat we de matrijs hebben ontworpen met kritische productmaten die te klein zijn, zodat we, indien nodig, nog aanpassingen kunnen maken. Op deze manier weten we al van tevoren dat de matrijs nog verdere optimalisatie nodig heeft. Het wegschaven van extra staal is duurzamer en goedkoper dan het oplassen van extra staal.

De brillenkoker is ontworpen met twee afzonderlijke delen die in elkaar moeten klikken wanneer de koker wordt gesloten. Het is belangrijk dat de delen niet te strak, maar ook niet te los zitten, zelfs na herhaaldelijk openen en sluiten. Dit is een belangrijk onderdeel van het productontwerp en heeft ook invloed op het ontwerp van de matrijs.

Ace & Tate wilde een transparante brillenkoker, zodat je kon zien welke bril erin zit. Maar er moest ook een viltlaag worden toegevoegd waar de bril op rust. Het was belangrijk dat deze lijmlaag niet zichtbaar was. Het behouden van de transparantie was dus een uitdaging en hing af van drie factoren: de transparantie van de grondstoffen, het ontwerp van het product en de hoeveelheid kleurstof die werd toegevoegd.

In het volledige artikel deelt directeur Cristel Rijnen het volledige proces van ontwerp tot circulair spuitgieten. De brillenkoker is nu verkrijgbaar in transparantblauw en in de toekomst willen we meer kleuren toevoegen.

Post onderwerpen

Injectionpoint

Injection Point

De Sonman 22B
5066gj Moergestel
Nederland