Den Hartog introduceert nieuwe brandwerende hydraulische olie

Gepubliceerd op / Den Hartog BV

Voor het gebruik van hydraulische oliën bij toepassingen met warme oppervlaktes of bepaalde ontstekingen, worden brandwerende hydraulische oliën gebruikt. Den Hartog brengt 2 nieuwe producten op de markt, de Mobil Pyrotec HFD-U 46 en 68. Beiden zijn naast brandwerend ook biologisch afbreekbaar omdat er een synthetische ester als basis is. Beide producten voldoen aan DIN EN ISO 12922 en ISO 15380.

Verhoogd brandrisico

In gebieden met een verhoogd brandrisico, zoals de staalindustrie, metaalbedrijven en de mijnindustrie worden brandwerende hydraulische oliën aanbevolen. Deze vloeistoffen zijn ingedeeld in de HFD-U klasse en bestaan uit synthetische watervrije vloeistoffen samengesteld uit fosfaatesters zoals bijvoorbeeld Polyol esters of Polyalkyleen glycol. In industrieën met een verhoogd brandrisico kunnen mogelijke lekken ontstaan bij zeer hoge temperaturen en in brandgevaarlijke omgevingen. De vlampunten van de nieuwe brandwerende hydraulische oliën van Den Hartog liggen boven de 200-250 graden Celcius.

Brandwerende hydraulische vloeistoffen zijn speciaal samengestelde smeermiddelen. Die oliën ontsteken moeilijker en verspreiden geen vlam vanuit een ontstekingsbron. Brandwerende vloeistoffen worden vaak voorgeschreven wanneer er kans op lekken is in een omgeving met hoge temperaturen. Hydraulische slangen en leidingen kunnen vermoeid raken en barsten, waardoor er smeermiddel uit kan spuiten. Dit kan in korte tijd brand veroorzaken.

Verhoogd milieurisico

Om de brandwerende en biologisch afbreekbare hydraulische oliën in de kunnen zetten in gebieden met een verhoogd milieu risico, voldoen beide oliën van Den Hartog aan de vereisten voor EU Ecolabel (het milieukeurmerk van de Europese Unie voor non-foodproducten en diensten) en Blue Angel (het ecolabel van de Duitse overheid). Met deze labels wordt getoond dat beide vloeistoffen, in ieder geval in de EU, als biologisch afbreekbaar gezien mogen worden.

Voorbeelden van toepassingen zijn:

  • Hydraulische en oliecirculatiesystemen die werkzaam zijn in omstandigheden onderhevig aan brandgevaar of milieugevoelige gebieden
  • Lagers in gietmachines
  • Hoogovens en verhittingsovens
  • Mijnindustrie
  • Tunnels
  • Bosbouwmaterieel

Den Hartog BV

Den Hartog BV

Wilgenweg 4
2964 ZG Groot Ammers
Nederland