Bosch Rexroth: SVA, procesafsluiter voor gebruik in diepzee

Gepubliceerd op / Bosch Rexroth

Er is een nieuw concept ontworpen door Bosch Rexroth om procesafsluiters in diepzee te kunnen openen en sluiten. Dit concept wordt de SVA genoemd (Subsea Valve Actuator) en is vooral te gebruiken in de olieproductie, gasproductie en CO2-opslagsystemen. De DNV GL heeft de SVA gecertificeerd voor toepassing in systemen met veiligheidssystemen tot SIL 3 volgens IEC 61508 en IEC 61511, ook voldoet hij aan de ISO 13628-x en API 17x normen. Verder in dit artikel wordt er uitgelegd hoe de SVA te werk gaat.

SVA betekent Subsea Valve Actuator

De SVA (Subsea Valve Actuator) is ontworpen om procesafsluiters in diepzee te kunnen openen en sluiten. Dit gepatendeerde ontwerp is te gebruiken in olieproductie, gasproductie en CO2-opslagsystemen. Het uitgebreide ontwerp, dat redundant is uitgevoerd, is ook voorzien van veiligheidsventielen. De verenpakketten zorgen ervoor dat de actuator het proces goed en veilig kan afsluiten, zelfs zonder externe energietoevoer. Dit betekent dat de SVA ook functioneert als de stroom uitvalt. Daarnaast kan de actuator ook mechanisch worden bestuurd door een vanaf buitenaf bestuurbare onderwaterrobot. Dit is mogelijk gemaakt door een onafhankelijke overbruggingsinterface. Alle relevante componenten zijn redundant uitgevoerd.

De DNV GL classificatie

DNV GL is het classificatiebedrijf voor de maritieme industrie dat wereldwijd te werk gaat. Dit bedrijf heeft nu de SVA gecertificeerd voor toepassing in systemen met veiligheidseisen tot SIL3 volgens IEC 61508 en IEC 61511. De ISO 13628-x en API 17x normen zijn erg belangrijk in de offshore-industrie voor onderzeese installaties of schepen maar ook voor het milieu en de mens.

“Voor het eerst kunnen gebruikers nu elektrische onderwateractuators gebruiken met de in het veld bewezen veiligheid van mechanische veren, zonder dat ze de elektro-mechanica hoeven te overschrijden, zoals in het verleden nodig was”, benadrukt Dr. Alexandre Orth, die bij Bosch Rexroth verantwoordelijk is voor de subsea-automatiseringssystemen. “De SVA is compacter, lichter en eenvoudiger van ontwerp en vermindert het energieverbruik met wel driekwart”. Bovendien heeft Bosch Rexroth een continue en geautomatiseerde bewaking van de systeemcondities geïntegreerd, wat de veiligheidsfunctie aanzienlijk verbetert.

Weetjes over de SVA

De SVA is bekroond met de “Spotlight On New Technology™ Award” door de Offshore Technology Conference (OTC 2020). De SVA beschikt over een onderhoudsvrije werking voor de duur van 25 jaar en het systeem is bruikbaar voor gebruik in diepzee tot 3000 meter. Het ontwerp is een bevordering voor elektrificatie en productiesystemen in diepzee.

 

Post onderwerpen

diepzee | procesafsluiter | sva

Bosch Rexroth

Bosch Rexroth BV

Kruisbroeksestraat 1
5281 RV Boxtel
Nederland