Innovatieve cilinderoplossing van Bosch Rexroth

Gepubliceerd op / Bosch Rexroth

Bosch Rexroth ontwikkelt een innovatieve cilinderoplossing voor het grootste heischip ter wereld. Het heischip zal ingezet worden voor de ontwikkeling van offshore windmolenparken in de dieper gelegen delen van de Chinese kust. Het schip is afhankelijk van de cilinder voor stabiliteit en een soepele en gecontroleerde beweging van de 130 meter hoge hei-installatie.

In de zoektocht naar mogelijkheden om meer groene energie te produceren is China op zoek naar meer locaties voor offshore windmolenparken. Het bereiken van deze dieper gelegen zeebodems wordt echter steeds lastiger, daarom wordt geïnvesteerd in een nieuw heischip.

“Het schip is uitgerust met een 130 meter hoge hei-installatie die betonnen pijlers de zeebodem in kan drijven, waardoor delen van de zeebodem bereikt kunnen worden die voorheen niet te bereiken waren. Hierdoor kan meer geïnvesteerd worden in offshore windmolenparken en groene energieoplossingen.”

Controle key bij bouw offshore windmolenparken

Voor de aanleg van offshore windmolenparken opereert het heischip in moeilijke omstandigheden en moet de hei-installatie gecontroleerd bewegen, zonder schokken of plotselinge bewegingen. De cilinder van Bosch Rexroth speelt hierin een cruciale rol.

“De cilinder werd zorgvuldig ontworpen en zorgt ervoor dat deze, hoe uitdagend de omstandigheden ook zijn, altijd soepel en gecontroleerd zal functioneren. Tijdens de bouw werd met alles rekening gehouden, zoals de toleranties, corrosiebestendigheid, veiligheidsfactoren en Tribologie. Het resultaat is een robuuste cilinder vol innovatie en een stang met Enduroq 3: Rexroth’s laser gelaste RVS stang coating, met uitmuntende corrosie bestendigheid voor offshore condities, om de duurzaamheid van de cilinder nog extra te vergroten. We kijken ernaar uit om te zien hoe onze cilinder bijdraagt aan dit baanbrekende heischip.”

Bosch Rexroth ontwerpt voor een Chinees heischip de zwaarste cilinder ooit, geschikt voor de aanleg van offshore windparken voor de Chinese kust.

Bosch Rexroth ontwerpt voor een Chinees heischip haar zwaarste cilinder ooit, geschikt voor de aanleg van offshore windparken voor de Chinese kust.

Expertise in besturingstechnologieën van Bosch Rexroth

Bosch Rexroth spreekt zelf van haar expertise en technische kennis als belangrijkste factoren voor de Chinezen om voor het bedrijf te kiezen.

“Er is voor Rexroth gekozen vanwege onze ervaring, onze technische know-how en onze grootste installed base voor offshore cilinders”, zegt Rob Drabbe, Sales Manager Large Cylinders bij Bosch Rexroth. “We bouwen voortdurend soortgelijke cilinders en zijn mede daardoor een betrouwbare partner. Deze cilinder is overigens niet de langste cilinder die we ooit hebben gemaakt, het is wél de zwaarste, met een gewicht van zo’n 146 ton.”

Gedurende het voortraject heeft Rexroth veelvuldig contact gehad met de klant over het ontwerp en de ontwikkeling van de cilinder. Als expert bewaakt Rexroth de optimale samenkomst van diverse eigenschappen zoals coating, materialen, afdichtingen en lagers. Uiteindelijk is Rexroth tot de optimale Tribologie gekomen en mag het bedrijf dus de innovatieve cilinder maken.

 “Ook in deze gesprekken konden we onze rol als expert op dit gebied laten zien. De klant had suggesties voor coatings, materialen, afdichtingen en lagers, maar we waren in staat de klant te overtuigen dat – hoewel deze individuele keuzes op zich niet verkeerd waren, – deze niet optimaal zouden functioneren wanneer ze gecombineerd zouden worden in één systeem: de Tribologie klopt niet. Na gesprekken met onze R&D en engineering zijn we wél tot die optimale Tribologie gekomen, en konden we vol vertrouwen verder met het project”

Post onderwerpen

besturingstechnologie | cilinder | offshore

Bosch Rexroth

Bosch Rexroth BV

Kruisbroeksestraat 1
5281 RV Boxtel
Nederland