Industrie 4.0 controlepaneel voor blowers en schroefcompressoren

Gepubliceerd op / AERZEN

Welk aandeel heeft Aerzen in de industrie 4.0 evolutie? De Duitse leverancier van blowers en schroefcompressoren lanceert een compleet machine controle systeem voor zowel controle als procesbeheersing: AERtronic. Het systeem is in drie gradaties te gebruiken en in te stellen naar de gebruikersbehoefte.

blowers en schroefcompressoren controle paneel

Een render van een AERtronic controlepaneel voor blowers en schroefcompressoren

Aerzen’s AERtronic systeem lijkt, het persbericht is hier niet helemaal duidelijk over, een nieuwe controlepaneel dat aan de compressor of blower gebouwd wordt. De functionaliteit is afhankelijk van het type systeem waarvoor de gebruiker kiest maar is het onduidelijk of dit enkel een softwarematig of dat er ook een hardwarematige component bij betrokken is om de functionaliteit te veranderen.

Efficientie en betrouwbaarheid blowers en schroefcompressoren verhogen

In haar persbericht schrijft Aerzen:

Het apparaat gebruikt de sensoren om kritieke toestanden in het proces te identificeren en schakelt de machine indien nodig uit om schade te voorkomen. Bovendien heeft de fabrieksoperator de mogelijkheid om de geregistreerde parameters via Modbus RTU door te sturen naar zijn hogere systemen zoals Supervision Control and Data Acquisition (SCADA). Deze functie maakt het mogelijk om processen in de plant nog transparanter te maken en vroegtijdig verbeterpotentieel te identificeren. Deze verscheidenheid aan functies speelt vooral zijn voordelen met de delta-schroefcompressor en wordt daarom standaard geleverd. Bent u op zoek naar een “Industrie 4.0 ready” oplossing voor uw processen, dan vindt u in de AERtronic Advanced een geavanceerde en gebruiksvriendelijke machinebesturing. Klanten hebben ook de mogelijkheid om de geavanceerde regeleenheid te gebruiken om toegang te krijgen tot extra interfaces zoals Modbus TCP, ProfiNet® en Profibus® of om alle informatie op smartphone, tablet of pc via WebView te visualiseren.

Functionaliteit controlepaneel aangevuld door AI

Aerzen lijkt vooral goed naar de online wereld gekeken te hebben en presenteert drie paketten genaamd Basic, Advanced en Premium. De basic en advanced paketten lijken ons gewoon basisfunctionaliteit die opgesplitst is, pas bij de premium komt er iets nieuws aan bod.

Basic is eigenlijk de meest uitgeklede variant en laat de verschillende parameters en eventuele fouten zien. Dit lijkt mij simpelweg een upgrade van het standaard controlepaneel en ook hier zijn alle waardes naar een centrale console te sturen.

AERtronics Advanced control unit

De Advanced maakt daadwerkelijk aanpassen van de machine mogelijk, blijkbaar gebeurde dat voorheen enkel mechanisch? Daarnaast zijn er meer interfaces toegankelijk voor gebruikers.

Artificial Intelligence voor procesoptimalisatie

Pas bij de Premium zien we dat  Aerzen de volgende stap aan het maken is. Het bedrijf voegt artificial intelligence toe waarmee het naar eigen zeggen haar schroefcompressoren en blowers efficiënter, meer betrouwbaar en ‘smarter’ maakt. Daarnaast biedt de Premium functie toegang tot aanvullende diensten via het Aerzen platform.  Wat dat inhoud is onduidelijk.

AERZEN

AERZEN

Fotograaf 3
6921 RR Duiven
Nederland