Robot gripper, adaptieve grijper geinspireerd door kameleon

Gepubliceerd op / Festo
flexibele robot grijper gripper

Flexibele robot gripper van siliconen

Hoe stel je een robot gripper in staat om een grote verscheidenheid aan vormen en materialen op te pakken? Festo liet zich inspireren door de kameleon en ontwikkelde een grijper met een vorm en grip die zich aanpast aan het op te pakken object. Het levert een bijzonder uitziend hulpmiddel op dat toegepast kan worden in een grote verscheidenheid aan markten zoals de automotive en machinebouw maar ook uitstekend dienst kan doen in een mens-robot samenwerking.

Flexibiliteit robot gripper essentieel bij kleine onderdelen en assemblage

De op dit moment gebruikte robots hebben veelal specialistische grippers waarmee één of een bepaald type onderdelen of werkstukken opgepakt kunnen worden. De robot moet dan wisselen van hulpstuk om een andere categorie op te kunnen pakken. Deze adaptieve grijper kan niet alleen probleemloos een grote verscheidenheid aan vormen en materialen oppakken, hij is ook beter geschikt voor kwetsbare objecten. Hiermee is de gripper geschikt voor toepassingen in veel verschillende markten.

Uitstekende grip op grote geometrische verscheidenheid werkstukken

De siliconen dop van de adaptieve vorm grijper kan zichzelf om objecten van praktische elke vorm vouwen en vervolgens vastgrijpen. Zo kan er keer op keer een unieke, stevige en nauwsluitende pasvorm gebruikt worden, ongeacht het materiaal of de vorm. De gripper moet dan uiteraard gecombineerd worden met een pneumatische aandrijving om de daadwerkelijke grip te creëren.

Kenmerken adaptieve robot gripper

De grijper heeft een elastisch siliconen membraan dat flexibel en buigzaam is; zodra het is voorzien van perslucht en de gestandaardiseerde robotinterface met geïntegreerde luchtaansluitingen is toegevoegd, is het klaar om te worden gebruikt als een praktisch automatiseringsonderdeel. Extra handige functies zijn de standaard sensorsleuf voor positiedetectie en de bajonetsluiting voor eenvoudige vervanging van de dop.

adaptieve vorm robot grijper gripper

Adaptieve robot gripper met siliconen kop

Bionisch leren samenwerking

Samen met onderzoekers van de Universiteit van Oslo ontwikkelde Festo’s Bionic Learning Network dit prototype onder de naam FlexShapeGripper. Het team bestudeerde hoe de kameleon insecten vangt met zijn tong. Vlak voor de tong het insect aanraakt trekt het midden naar binnen terwijl de randen naar voren blijven bewegen. Hierdoor past de tong zich aan de vorm en omvang van de prooi aan en wordt deze stevig omsloten. De vangst plakt aan de tong vast en wordt vervolgens door de kameleon weer binnen gehaald.

Festo

Festo B.V.

Schieweg 62
2627 AN DELFT
Nederland