Nieuwe concept van Bosch Rexroth gecertificeerd door DNV GL

Gepubliceerd op / Bosch Rexroth

Subsea Valve Actuators (SVA) is door DNV GL gecertificeerd voor toepassingen waarbij Safety Integrity Level (SIL) 3 gevraagd is. De zelfstandige actuator, het nieuwe concept van Bosch Rexroth, kan worden ingezet voor het openen en afsluiten van procesafsluiters op dieptes tot 3000 meter en dieper in de diepzee. Door het elektrisch gestuurde aandrijving met een hydrostatische transmissie, kan tot 75% van de benodigde energie bespaard worden ten opzichte van een conventionele elektromechanische as.

Procesafsluiter openen en sluiten

De gepatenteerde SVA is ontworpen om verschillende procesafsluiters in de diepzee te kunnen openen en sluiten. Denk hierbij aan procesafsluiters bij olieproductie, gasproductie en CO2-opslagsystemen. Om ervoor te zorgen dat de actuator de procesafsluiter veilig kan openen en sluiten is deze ontworpen met betrouwbare verenpakketten, waardoor de acurator zelfs in geval van stroomuitval en zonder externe energietoevoer functioneert. Daarnaast kan de actuator met behulp van een onderwaterrobot ook mechanisch van buitenaf worden bediend. Dit gebeurt via een onafhankelijke overbruggingsinterface.

Alexander Orth, verantwoordelijk voor subsea-automatiseringssystemen en werkzaam bij Bosch Rexroth:

Voor het eerst kunnen gebruikers nu elektrische onderwateractuators gebruiken met de in het veld bewezen veiligheid van mechanische veren, zonder dat ze de elektro-mechanica hoeven te overschrijden, zoals in het verleden nodig was. De SVA is compacter, lichter en eenvoudiger van ontwerp en vermindert het energieverbruik met wel driekwart

Classificatie voor de maritieme industrie

Het bedrijf die zich wereldwijd bezighoudt met classificering is DNV GL. Het in Noorwegen gevestigde bureau heeft SVA gecertificeerd voor toepassingen in systemen met veiligheidseisen tot SIL 3 volgens IEC 61508 en IEC 61511. Andere normen die belangrijk zijn in de offshore-industrie zijn de ISO 13628-x en API 17x die nodig zijn voor de bescherming van mens en milieu en voor installaties die op schepen of onderzee plaatsvinden.

Post onderwerpen

actuator | procesafsluiter

Bosch Rexroth

Bosch Rexroth BV

Kruisbroeksestraat 1
5281 RV Boxtel
Nederland