Vertragingskast olie

Gepubliceerd op / Den Hartog BV

Vertragingskast Olie

Vertragingskasten zijn er in vele vormen en maten, net als de tandwieloverbrengingen in deze kasten. Zo zijn er normale overbrengingen, een overbrenging met twee tandwielen van verschillende formaten, wormwieloverbrengingen, cardanoverbrengingen, kettingoverbrengingen en nog veel meer. De overbrengingen bevinden zich niet enkel in de vertragingskast, maar ook daarbuiten. Het is daarom van essentieel belang dat deze overbrengingen goed beschermd worden tegen slijtage. Hiervoor wordt er gebruikt gemaakt van zogenaamde vertragingskastolie, ook wel tandwielkastolie genoemd.

Smeerfilm Vertragingskast

De tandwielen in een vertragingskast draaien continue tegen elkaar aan, hierdoor ontstaat er een enorme druk op de tandwielen. Door deze druk is de kans op slijtage aannemelijk en kan er met de juiste olie bescherming geboden worden. Het kiezen van de juiste olie is van belang omdat de druk van de tandwielen de olie kan ‘wegdrukken’ en zodoende de beide tandwielen elkaar raken en alsnog beschadigen.

De ideale situatie is dus om het gehele oppervlakte van de twee tandwielen in te smeren met olie, dit wordt ook wel een volledige smeerfilm genoemd. De smeerfilm zorgt er dus voor dat de twee draaiende onderdelen volledig van elkaar gescheiden zijn en blijven!

Vertragingskast olie soorten

Bij vertragingskastolie wordt meestal zwaar anti-slijtage middel toegevoegd. Zogenaamde (EP) Extreme Pressure additieven, deze zorgen ervoor dat de tandwielkasten ook zonder volledige smeerfilm toch beschermd worden tegen slijtage.

De volgende viscositeiten van de olie kom je in de industrie het vaakst tegen. Namelijk een olie met viscositeit tussen de ISO VG 100 en ISO VG 460.

  • Tandwielkastolie 100
  • Tandwielkastolie 150
  • Tandwielkastolie 220
  • Tandwielkastolie 320
  • Tandwielkastolie 460

 

Keuze voor vertragingskastolie

De juiste keuze voor vertragingskast olie is volledig afhankelijk van een aantal factoren, namelijk de type overbrenging, de draaisnelheid en de belasting van de vertragingskast. Zo wordt er bij een wormwieloverbrenging vaak gekozen voor een (PAG) PolyAlkyleenGlycol. Deze zijn in staat om een grotere kracht te verduren en daarbij ook bestand te zijn tegen hogere temperaturen.

Keuze voor een tandwielkastolie is volledig afhankelijk van de overbrenging, draaisnelheid en belasting van de tandwielkast. Zo wordt er bij een wormwieloverbrenging als type bijna altijd gekozen voor een PolyAlkyleenGlycol (PAG). Deze producten kunnen enorme krachten verduren, kunnen hoge temperaturen aan en zijn hygroscopisch. Normale olie is dat niet.

Let wel op, bovenstaande voorschriften zijn algemeen. Het beste advies is altijd te vinden in de manual van de fabrikant.

Post onderwerpen

industrie | Olie | tandwielkast | Vertragingskast

Den Hartog BV

Den Hartog BV

Wilgenweg 4
2964 ZG Groot Ammers
Nederland