Nidec presenteert een nieuwe serie hoog rendement AC motoren

Gepubliceerd op / Nidec

Betrouwbaarheid, robuustheid en een lange levensduur zijn ongetwijfeld begrippen die je aanspreken als je opzoek bent naar een motor die een hoge mate van zekerheid biedt. Dyneo+  voldoet aan al deze eisen en alle voorwaarden van moderne industriële applicaties door de prestaties van permanent magneet technologie samen te voegen met de eenvoud van inductiemotoren. In dit artikel gaan we in op de verschillende technische aspecten van de nieuwe motoren uit het programma van Nidec.

Energiebesparingen genereren

Zo schrijft Nidec op haar website:

Dyneo bevat alle voordelen van inductietechnologie en van synchrone permanent magneet technologie. Het is een
nieuwe range hoog efficiënte permanent magneet synchrone relucantiemotoren.

Dyneo+ maakt het mogelijk om aanzienlijke energiebesparingen te genereren bij gebruik in variabele snelheid en variabele last. Dit komt door een rendementsniveau hoger dan IE5 waarmee het hoogste efficiëntie niveau wordt bereikt van IEC 60034-30-2, NEMA Super Premium en NEMA Ultra-Premium.
De Dyneo+ synchroon motor is ontwikkeld voor gebruik in combinatie met onder andere de Powerdrive F300 en de Drive Freestanding (DFS) frequentieregelaars.

Koppel- en snelheidsprestatie AC motoren

relucantiemotorDeze reeks motoren is ontwikkeld om samen te werken met Nidec’s frequentieschakelaars om zo als de complete prestatie te perfectioneren. Met en zonder positie feedback is het mogelijk om inbedrijfstelling eenvoudig zeker te stellen. Dyneo+ AC motor, samen met de bovengenoemde regelaar, garandeert een constant koppel in alle vermogensranges zonder geforceerde koeling.

Ontwerpcriteria AC motoren

IMfinity® inductiemotoren staan bekend om hun robuustheid en betrouwbaarheid. Hier heeft Nidec op ingespeeld en heeft Dyneo+ gebaseerd op het platform van IMfinity®. De samenstelling bestaat onder andere uit kogellagers die speciaal zijn aangepast voor het gebruik met een frequentieregelaar en gecreëerd voor zware last op de as. Doordat er altijd PTC & PY100 sensoren bij zitten heeft de motor een goede thermische beveiliging. Verder is de wikkeling uitgevoerd met versterkte isolatie en is de rotor uitgevoerd zonder rare earth magneten.

Eenvoudig onderhoud, makkelijke parameterstructuur en een vlotte inbedrijfstelling beschrijven de ontwerpcriteria van Dyneo+. Door de aanwezigheid van een grote klemmenkast kan de motor wordt makkelijker aangesloten. De warmteontwikkeling daalt omdat deze nieuwe technologie zorgt voor lagere verliezen in de rotor. Dit heeft een positief effect op de onderhoudskosten door met name een langere smeerinterval van de lagers.

Aanpassingsvermogen van de motor

De Dyneo+ motoren zijn beschikbaar met vermogens van 11 tot 430 kW en voor snelheden van 1500 rpm tot 6000 rpm en verschijnt in twee varianten voor zeer uiteenlopende configuraties:

– Een variant die 100% uitwisselbaar is met een standaard IEC motor en daardoor eenvoudig geïntegreerd kan worden in machines, applicaties of systemen, zonder enige aanpassing aan het huidige ontwerp
– Een extreem compacte variant met één van de hoogste ‘power to weight’ ratio op de markt om elke ruimtebeperking aan te kunnen en het energieverbruik te optimaliseren

Dyneo+ komt nu ook met een gietijzeren IP55 uitvoering (FLSHRM) als toevoeging op het assortiment dat al bestaat uit aluminium IP55 uitvoering (LSHRM) en de stalen IP23 uitvoering (PLSHRM). Al bij al maken deze voordelen Dyneo+ een zeer uitgebreide motorserie compleet in naleving met eisen van de markt voor pompen, ventilatie, compressoren etc.

 

Post onderwerpen

aandrijftechniek | motor | rendement

Nidec

Nidec Netherlands B.V.

Kubus 155
3364 DG Sliedrecht
Nederland