Nieuwe magnetische koppeling: Minex-H hysteresis koppeling

Gepubliceerd op / Morskate Aandrijvingen BV

Morskate aandrijvingen ontwikkelde een nieuwe serie MINEX koppelingen onder de noemer MINEX-H. MINEX-H is een magnetische koppeling die je ook kan gebruiken als rem. In dit artikel wordt er eerst uitgelegd hoe algemene magnetische koppelingen werken. Daarna wordt de werking van de MINEX-H uitgelegd en de technische kenmerken gedeeld.

Magnetische koppelingen

De magnetische koppeling wordt als volgt omschreven:

De magnetische koppeling (MINEX®) is een permanent-magnetische koppeling die het koppel contactloos overbrengen via magnetische krachten tussen twee magnetische rotoren. Het standaard type MINEX®-S met insluitingsmantel en radiaal geplaatste magneten zorgt voor een hermetische scheiding van aandrijf- en aangedreven kant.

Werking van de MINEX-H koppeling

De MINEX-H hysteresis koppeling wordt via magnetische krachten contactloos overgebracht van de aandrijving naar het aangedreven element, dit noem je slijtagevrije koppeloverdacht. Wanneer het maximale koppel wordt bereikt schakelt de MINEX-H hysteresis naar slippend vermogen, waardoor een slijtagevrije koppelbegrenzing wordt verzekerd.

Het toerental wordt altijd synchroon overgedragen als het bedrijfskoppel kleiner is dan het geselecteerde koppel (slipkoppel). Wanneer het bedrijfskoppel het geselecteerde koppel overschrijdt, slipt de koppeling en is er een relatieve snelheid tussen de aandrijf- en aangedreven zijde. Als dit gebeurt wordt de polariteit van het hysteresis materiaal alsmaar omgekeerd en warmt het op. Het houdkoppel bij overbelasting blijft vrijwel constant, maar het kan ietwat stijgen met een toenemende relatieve snelheid en de resulterende verliezen aan wervelstroom.

Technische kenmerken van de koppeling

Ter vervanging van de klassieke veiligheidskoppelingen is de MINEX-H toepasbaar als slijtagevrije, overbelasting beveiliging. Verder zijn er ook schijfkoppelingen verkrijgbaar, met deze koppelingen kun je de magneten axiaal naar elkaar toe richten. Als de magneten naar elkaar toe gericht staan kunnen de draaimomenten door vlakke wanden overgebracht worden. Als je dit overdraagbare koppel wilt aanpassen kan dat via de luchtspleet.

Technische kenmerken van de MINEX-H zijn:

  • Onderhoudsvrije hysteresis koppeling door contactloze koppeloverdracht via magnetische krachten
  • Slijtagevrije koppelbegrenzing
  • Lading vasthouden
  • Zeer goede koppelherhaalbaarheid
  • Onderhoudsvrij

 

Post onderwerpen

aandrijftechniek | industrie | koppeling

Morskate Aandrijvingen BV

Morskate Aandrijvingen BV

Oosterveldsingel 47A
7558 PJ Hengelo
Nederland