Kunststof tandwielen als duurzaam alternatief voor metalen oplossingen

Gepubliceerd op / igus® B.V.

Kegeltandwielen hebben vaak een zwaar gewicht en zijn niet kostenefficiënt. Dit is het gevolg van het materiaal waarvan het is gemaakt en onderhoud, zoals externe smering. Voor eenvoudige taken, heeft Igus een kegeltandwiel ontwikkeld van twee abrasiebestendige, hoogwaardige kunststoffen. Deze hebben een lange levensduur, lichtgewicht, vrij van smering én zijn kosteneffectief. Hiermee worden de onderhoudstijd en onderhoudskosten gereduceerd en de hygiëne en reinheid geoptimaliseerd.

kunststof kegelwielkast

Kunststof tandwielen

Tandwielen worden gebruikt als aandrijfelement. Denk hierbij aan de aandrijving in horloges, e-bikes, actuatoren of vergrendelsystemen. Kegeltandwielen echt moeten deze kracht aandragen onder een hoek van 90 graden. Omdat kegeltandwielen formaattoepassingen kunnen realiseren in o.a. de levensmiddelenindustrie, worden ze ingezet voor het uitwerken van verpakkingen, in een hoek van 90 graden, in de logistiek. Ook maken ze assemblagelijnen in de afdelingen voor grondstoftoevoer en automotive sectoren soepel en toepasbaar. Speciaal voor gebruik bij lage en gemiddelde belasting, heeft Igus een kegeltandwiel ontwikkeld van hoogwaardige kunststoffen. Hierover zegt het hoofd van de business unit Iglidur tandwielen bij Igus GmbH het volgende:

Met iguform S270 en igutek P360 beschikken we over twee materialen in ons assortiment die zichzelf al hebben bewezen op het gebied van tandwielen en welke ook ideaal zijn voor het gebruik in kegeltandwielen.

Kegeltandwielen

Kegeltandwielen iguform S270 is ontwikkeld met een lage wrijvingscoëfficiënt en lage vochtabsorptie. De igutek P360 kegeltandwielen hebben juist een grote slijtvastheid en zijn robuust. Deze robuustheid maakt aandrijfelementen ongevoelig voor stoten. De populariteit van de van tribologisch geoptimaliseerde kunststoffen is groot als gevolg van de kostenefficiëntie, het gewicht en de lage onderhoudsintensiviteit. Afhankelijk van de toepassing, kan het juiste materiaal en tandwielgeometrie gefabriceerd worden.

Alle kegeltandwielen zijn leverbaar in zes verschillende overbrengingsverhoudingen, plus zeven modules voor vermogensoverdracht.

igus® B.V.

igus® B.V.

Sterrenbergweg 9
3769 BS Soesterberg
Nederland