GL serie geschikt voor Automatisch Geleid Voertuig (AGV)

Gepubliceerd op / Apex Dynamics BV

Als gevolg van automatisering worden sinds de late 20e eeuw meer mobiele robots, in de vorm van Automatisch geleid voortuig (AGV), ingezet in o.a de logistieke en industriële sector om bijvoorbeeld producten of materialen te vervoeren. Welke tandwielkast is ideaal voor een AGV vraag je jezelf af. Omdat Apex Dynamics hier steeds meer vragen over kreeg, introduceren ze een serie tandwielkasten, de GL serie, specifiek voor dit type robot. In dit artikel bespreken we de serie zelf en bijbehorende onderscheidende aspecten.

GL/GLS serieGL serie met schuine vertanding

Naast de genoemde medium-end PD/PDR en PL/PLR serie, ontwikkelde Apex Dynamics specifiek voor deze markt de GL serie. n tegenstelling tot de andere serie, is de GL serie voorzien van schuinvertanding en is de verdraaispeling maximaal 3 boogpunten (1-traps). Om het wiel efficiënt tegen de serie aan te monteren en af te steunen, bestaat de flens én het huis bij deze serie uit één roterend deel.

Naast GL serie is er ook een GLS uitvoering met een volle ingaande as (met of zonder spie), speciaal voor die applicaties waar de wielen of Poelie niet door een motor word aangedreven. De GL serie heeft een voerbrengverhouding van 3:1 tot 90:1

Waar bij een reguliere planetaire tandwielkast het stationaire huis gevestigd zit, is dit bij de GL/GLS serie de roterende uitgaande flens. Het stationaire deel van de GL/GLS serie wordt aan het frame gemonteerd, in tegenstelling tot de reguliere planetaire tandwielkast waar juist de uitgaande as aan het frame gemonteerd wordt. Het gevolg van deze GL/GLS serie constructie is de mogelijkheid om een overbrengverhouding van 2 te krijgen.

Tandwielkast geschikt voor AGV toepassingen

De meest geschikte tandwielkasten voor AGV toepassing bevatten o.a:

  • Een planetaire overbrenging
  • Een laag geluidsniveau en hoge breukresistentie of overbelastingsveilig door schuine vertanding
  • Lagers die overgedimensioneerd zijn hierdoor hogere radiale belastingen aankunnen
  • De mogelijkheid om alle draaistroom-, stappen – en servomotoren aan te bouwen
  • Een hoog rendement

Naast de toepassing in AGV’s kan de GL/GLS serie ook ingezet worden in andere toepassingen, zoals bijvoorbeeld (tand)riemaandrijvingen, positioneertafel of wiel-aandrijvingen voor de e-mobility

Apex Dynamics BV

Apex Dynamics BV

Churchilllaan 101
5705 BK Helmond
Nederland