Axis & Stuifmeel: nieuwe combinatie elektro-hydraulische actuator

Gepubliceerd op / AXIS & Stuifmeel B.V.

Altijd al de beste combinatie van een elektrische- en hydraulische lineaire aandrijving willen hebben? Axis-Stuifmeel heeft beide technieken gecombineerd in één behuizing waardoor dit nu werkelijkheid is geworden. De nieuwe H-track serie is zeer compact, niet eerder bereikten actuatoren hierdoor snelheden tot 100mm/s en krachten van 21.350 N. De elektro-hydraulische actuatoren zijn in diverse toepassing te gebruiken zoals landbouwvoertuigen, veewagens en sneeuwploegen. In dit artikel wordt verder beschreven hoe de actuator te werk gaat.

Combinatie elektrische- hydraulische aandrijving

Wanneer we het hebben over grote krachten en stotende belastingen zijn hydraulische actuatorsystemen vaak nog in het voordeel tegenover elektrisch lineaire aandrijvingen. Door beide technieken samen te voegen in één compacte behuizing heeft de nieuwe H-track profijt van beide technieken. De actuatoren bevatten een energie-efficiënte DC-motor. Deze motor drijft een interne hydropomp aan waardoor de hydraulische cilinder over energie beschikt. De gepatenteerde oplossing is gevormd door het vloeistofreservoir en de kleppen in stevige aluminium behuizing samen te voegen. Zo ontstond er een buitengewoon energiedichte en compacte lineaire aandrijving.

Werkveld actuatoren

De H-Track lineaire actuatoren zijn bijvoorbeeld goed in staat om gieksystemen te bedienen van landbouwspuiten. Hoe groter ze zijn, hoe efficiënter ermee gewerkt kan worden. Hier zit ongetwijfeld een grens aan verbonden. Een langere giek vereist namelijk niet alleen meer kracht om in- en uitgeklapt te kunnen worden, grotere krachten worden ook gegenereerd tijdens het sproeien in een hobbelig veld. Dit zorgt voor enorme krachtpieken op de aandrijfsystemen. Hierdoor zouden starre spindelaandrijvingen eenvoudig kunnen breken maar omdat H-track cilinders een drukbeveiliging hebben zijn ze uiterst stoot- en schokbestendig. De H-track actuatoren zijn ontzettend sterk, hierdoor is het bedienen van gieken met lengtes van ongeveer 55 meter geen probleem. Lineaire actuatoren zijn dan ook te vinden in positioneersystemen van motormaaiers, veewagens en sneeuwploegen. Hier treden ook forse reactiekrachten op.

Ontwerpcriteria elektro-hydraulische actuator

De H-track serie is leverbaar met slaglengtes vanaf 50mm t/m 406mm. Snelheden van 5 tot 100 mm/s worden mogelijk gemaakt door de verschillende pompconfiguraties. Motoren zijn leverbaar in 250 en 560 W uitvoering met 12,24 of 48 Volt voedingsspaning. De sterkte H-track elektro-hydraulische actuator levert ruim 21 kN aan duwkracht en 16 kN aan trekkracht. Verder zijn er nog verschillende hydrauliekoliën beschikbaar, de actuatoren kunnen hiermee qua temperatuurbestendigheid worden afgestemd op 3 verschillende werkgebieden met een minimum van -40°C en een maximum van +80 °C.

Verder vertelt Axis-Stuifmeel:

De solide aluminium behuizing is dynamisch vocht- en vuilbestendig volgens IP65 en statisch tot IP69K (bestand tegen stof en warm water onder hoge druk). De zuigerstangen kunnen worden voorzien van verschillende typen aansluitingen. De sales engineers van AXIS & Stuifmeel begeleiden u graag bij het configureren van de juiste lineaire H-Track actuator.

Post onderwerpen

aandrijving | elektrisch | hydraulisch

AXIS & Stuifmeel B.V.

AXIS & Stuifmeel B.V.

Coenecoop 1
2741 PG Waddinxveen
Nederland