Het gebruik van servomotoren in explosieve omgevingen volgens ATEX-normen

Gepubliceerd op / Variodrive

ATEX-richtlijnen: Essentieel voor Veilige Werkomgevingen

In dit artikel wordt het gebruik van servomotoren besproken in omgevingen die vallen onder de ATEX-normen. We zullen de belangrijkste richtlijnen van ATEX behandelen, de relevante omgevingen waarin deze van toepassing zijn, en ten slotte de toepassing van servomotoren in deze omgevingen. Het waarborgen van de veiligheid van personeel staat voorop, en met de ATEX-richtlijnen wordt gezorgd voor een explosieveilige werkomgeving.

ATEX-Omgevingen: Explosieve Atmosferen en Veiligheidsmaatregelen

Een ATEX-omgeving verwijst naar een omgeving waarin explosieve of ontvlambare stoffen aanwezig kunnen zijn. Deze stoffen kunnen ontvlambaar worden door de aanwezigheid van brandbare materialen zoals gassen, dampen, nevels of stofdeeltjes. Het is van cruciaal belang om in dergelijke omgevingen de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen om het risico op ontstekingen en explosies te minimaliseren.

ATEX-Servomotoren: Essentiƫle Componenten voor Veilige Omgevingen

ATEX-servomotoren zijn essentieel in omgevingen zoals de olie- en gasindustrie, chemische en petrochemische sector, energiesector en farmaceutische industrie. Deze motoren zijn speciaal ontworpen en gecertificeerd om veilig te werken in potentieel explosieve atmosferen. Ze voldoen aan de ATEX-richtlijnen en bieden kenmerken die de veiligheid waarborgen. Ze zijn ontworpen om geen ontstekingsbronnen te genereren die een explosie kunnen veroorzaken en bieden verhoogde bescherming tegen vonken en explosies. Daarnaast zijn ze uitgerust met speciale behuizingen en afdichtingen om te voorkomen dat brandbare stoffen de motor binnendringen. Bovendien zijn ze gemaakt van materialen die bestand zijn tegen corrosie en chemische stoffen die vaak voorkomen in ATEX-omgevingen.

Ondanks de strenge veiligheidsnormen bieden ATEX-servomotoren nog steeds nauwkeurige positionering en betrouwbare prestaties, die essentieel zijn voor industriƫle toepassingen. Ze zorgen voor precieze bewegingsregeling, wat bijdraagt aan het optimaliseren van processen en het verhogen van de productiviteit.

ATEX-Richtlijnen: Veiligheidsvoorschriften voor Apparatuur en Werkplekken

De ATEX-richtlijnen omvatten specifieke voorschriften voor apparatuur die wordt gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. Er zijn twee hoofdrichtlijnen: de ATEX 114-richtlijn voor fabrikanten en de ATEX 153-richtlijn voor werkgevers.

ATEX 114-richtlijn: Veiligheidseisen voor Apparatuur

De ATEX 114-richtlijn stelt eisen aan de apparatuur zelf. Om ATEX-gecertificeerd te worden, moeten servomotoren voldoen aan strikte veiligheidsnormen en criteria. Ze moeten intrinsiek veilig zijn, wat betekent dat ze zo ontworpen zijn dat ze geen ontstekingsbronnen genereren, en ze moeten bestand zijn tegen explosieve atmosferen. Daarnaast moeten ze voldoen aan specifieke beschermingsniveaus en -klassen, zoals IP-beschermingsgraden en temperatuurclassificaties.

ATEX 153-richtlijn: Veiligheidsmaatregelen voor Werkplekken

De ATEX 153-richtlijn heeft betrekking op de werkplek en vereist dat werkgevers passende maatregelen nemen om de veiligheid van werknemers in explosiegevaarlijke omgevingen te waarborgen. Dit omvat onder andere het gebruik van ATEX-gecertificeerde apparatuur, zoals servomotoren, die voldoen aan de vereisten van de ATEX 114-richtlijn.

Alleen servomotoren die voldoen aan deze ATEX-richtlijnen en de benodigde certificering hebben verkregen, kunnen veilig en in overeenstemming met de wet worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. Deze certificering is essentieel om de veiligheid te waarborgen en het risico op ontstekingen en explosies te minimaliseren.

ATEX-Servomotoren: EX en EY Series voor Explosieveiligheid

Voor nauwkeurige mechanische bewegingen in een ATEX-zone kunnen speciale servomotoren worden gebruikt. De EX en EY-serie borstelloze AC-servomotoren van VARIODRIVE zijn specifiek ontworpen voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen. Deze servomotoren hebben robuuste explosieveilige behuizingen die interne explosies kunnen opvangen zonder dat dit gevolgen heeft voor de nabije omgeving. Er zijn twee versies beschikbaar, die voldoen aan respectievelijk Noord-Amerikaanse en Europese veiligheidsnormen. De EX en EY servomotoren bieden een hoog koppel en een breed snelheidsbereik. Daarnaast zijn er diverse wikkelingsvarianten en tal van opties beschikbaar voor maximale flexibiliteit. Deze servomotoren kunnen ook worden uitgerust met speciale ATEX-gecertificeerde planetaire vertragingskasten en lineaire spindels of tandriemunits, die geschikt zijn voor gebruik binnen een ATEX-zone.

ATEX-servomotoren worden bijvoorbeeld toegepast in diverse sectoren, waaronder grafische machines, verfspuitapparatuur, kunststofverwerkingsmachines, de chemische/petrochemische en farmaceutische industrie, afvalverwerkingsinstallaties, en de voedingsmiddelenindustrie.

Ontdek de Mogelijkheden van VARIODRIVE voor ATEX-Servomotoren

Post onderwerpen

Variodrive

Variodrive

A. van Leeuwenhoekstraat 22
3261 LT Oud-Beijerland
Nederland